Доступність посилання

ТОП новини

«Айдар» обіцяє влаштувати «сталінград», якщо сепаратисти атакуватимуть ТЕС у Щасті


Луганську ТЕС утримують батальйон «Айдар» і львівські десантники
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

У Луганську теплоелектростанцію охороняють бійці батальйону «Айдар» і десантники Збройних сил України

«Айдарівці» та десантники Збройних сил України охороняють Луганську теплоелектростанцію. Підприємство належить ТОВ «ДТЕК Східенерго», яка у свою чергу є одним із основних активів фінансово-промислової групи «СКМ». Єдиним власником групи був та залишається український олігарх Рінат Ахметов. Незважаючи на обстріли, наразі Луганська ТЕС продовжує роботу, хоча й не на повну потужність.

За словами працівників ТЕС, із восьми енергоблоків працюють лише два – зараз потужність не перевищує 300 мегават із загальних 1400 мегават. Енергоблоки не постраждали від обстрілів, але електростанції не вистачає вугілля.

Обороною Луганської ТЕС керує боєць добровольчого батальйону «Айдар» за позивним «Міхась». За його словами, обстріли ТЕС не припиняються, втім бойовики не хочуть руйнувати важливу інфраструктурну одиницю.

«Вони частіше за все стріляють зі стрілецької зброї, автоматичних гранатометів, іноді мінометів. Отже ці обстріли спрямовані на те, щоб знищити живу силу української армії – нас, тобто», – говорить «Міхась».

«Гради», за його словами, по Луганській ТЕС використовували дуже рідко. Втім, один із реактивних снарядів не так давно влучив у подорожний знак із логотипом та назвою ТЕС – той знаходиться неподалік від території самої станції.

Також «Міхась» показує сліди від удару від підствольного гранатомету – двері посікло осколками.

На початку жовтня електростанцію обстріляли дуже серйозно – використали міномет, здогадно 82-міліметровий. Одна з мін влучила у трансформатор, який одразу загорівся. Трансформатор й досі ремонтують.

«Сепаратисти не хочуть руйнувати станцію, вона їм потрібна», – зауважує «Міхась». За його словами, тут достатньо добровольців та десантників, щоб утримувати об’єкт доволі довгий час.

«Звісно, якщо вони на нас випустять кілька батальйонів, ми не втримаємось. Але такий Сталінград їм влаштуємо, що будуть сотні загиблих з їхнього боку», – говорить командир. До речі, до початку антитерористичної операції він не мав ніякого стосунку до армії та керував кількома підприємствами.

«Людьми керувати вмію, а офіцерським навичкам іноді навчаюсь у десантників, які тут також дислокуються», – зазначає «Міхась».

Неохоче айдарівці розповідають, що кілька разів їм натякали на те, що електростанцію все одно доведеться віддати. Ми, звісно, військові та маємо виконувати накази, але «Айдар» служить народу України, а не генералам, говорять бійці.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG