Доступність посилання

ТОП новини

«Меморіал»: у Чечні знесені вже 15 будинків родичів бойовиків


Спалений будинок родичів імовірного бойовика у чеченському селі Янді, грудень 2014 року
Спалений будинок родичів імовірного бойовика у чеченському селі Янді, грудень 2014 року

Російський правозахисний центр «Меморіал» повідомляє, що в Чечні були знесені ще п’ять будинків родичів бойовиків, які брали участь у нападі на Грозний 4 грудня. Таким чином, за даними правозахисників, загальне число знищених будинків досягло 15.

У знесенні будинків в Гудермесі, в селах Кошкельди, Ішхой-Юрт, Гелдаган і Алпатове брали участь представники силових відомств Чечні, заявляють правозахисники.

Після нападу ісламістів на Грозний 4 грудня, внаслідок якого, за офіційними даними, загинули 14 працівників поліції, глава Чечні Рамзан Кадиров заявив, що відтепер батьки будуть нести відповідальність за вчинки дітей. За його словами, сім’ї бойовиків будуть видворяти з Чечні, а їхні будинки зносити.

Голова «Комітету проти тортур» Ігор Каляпін назвав таку заяву Кадирова перевищенням посадових повноважень і звернувся в Генеральну прокуратуру і Слідчий комітет Росії з вимогою порушити проти Кадирова кримінальну справу.

Голова Чечні після цього натякнув, що керівник комітету Ігор Каляпін нібито допомагав фінансувати напад ісламістів на Грозний.

Крім того, у столиці Чечні Грозному спалили будинок міського відділку Комітету проти тортур, а двох його працівників на кілька годин затримали в поліції, конфіскувавши в них комп’ютери й мобільні телефони.

Під час щорічної прес-конференції 18 грудня президент Росії Володимир Путін заявив, відповідаючи на запитання про події в Чечні, що Кадиров має, як і всі громадяни Росії, дотримуватися законів країни. Ніхто не вважається винуватим доти, поки це не визнано судом, зазначив Путін.

XS
SM
MD
LG