Доступність посилання

ТОП новини

Десять моряків України застрягли біля берегів Уругваю


Українські моряки з екіпажу теплоходу POLUS-1 не можуть залишити порт Монтевідео (Уругвай) – судновласник відмовляється виплатити зарплату за п’ять останніх місяців. Про це Радіо Свобода повідомили представники добродійного фонду «Ассоль».

Згідно із повідомленням фонду, до екіпажу теплоходу входить 30 людей, 10 із яких – громадяни України, двоє – росіяни, решта – з Індонезії. Судновласником є компанія ТОВ «ОДВ-Полюс», яка надала POLUS-1 в оренду компанії ТОВ «Парус». За словами юриста добродійного фонду «Ассоль» Вікторії Кондакової, контракти моряки підписували із невідомою KAMEO LIMITED (306 Victoria house, Victoria, Mahe, Seychelles).

Моя особиста думка, що це якась паперова компанія, зареєстрована спеціально для підписання контракту
Вікторія Кондакова

«Судно ходить під українським прапором, отже, власником є українська компанія. Моя особиста думка, що це якась паперова компанія, зареєстрована спеціально для підписання контракту. Але фактично працевлаштування здійснювалося через компанію ТОВ «Парус», – зазначила Кондакова.

За словами юриста, директор «Паруса» відмовлявся платити морякам через те, що ті нібито зламали судно. «Якщо й були якісь збитки, він має стягати їх пізніше, а не відраховувати з зарплати», – впевнена працівниця добродійного фонду.

До справи підключилося МЗС

Радіо Свобода зв’язалось із Міністерством закордонних справ, щоб з’ясувати долю моряків. За словами речника міністерства Євгена Перебийноса, через українське посольство в Аргентині їм вдалося встановити контакт із екіпажем судна. Також проблемою особисто займається почесний консул України в Уругваї.

Євген Перебийніс
Євген Перебийніс

«Вже вчора завдяки зусиллям почесного консула було налагоджене постачання води та необхідних продуктів. Також встановлено контакт із компанією-судновласником. Зараз відповідні органи влади ставлять питання щодо виконання компанією своїх зобов’язань», – зазначив речник МЗС. За його інформацією, зарплату морякам вже надіслали, але чи надійшли гроші на рахунки, Євген Перебийніс не знає.

Зараз розглядається питання щодо організації повернень наших моряків на батьківщину
Євген Перебийніс

«Справою займається Міністерство з питань праці та соціальної політики в Уругваї. Також зараз розглядається питання щодо організації повернень наших моряків на батьківщину», – заявив він.

Добродійний фонд повідомляє, що наразі його юристи також займаються цією проблемою, але відповідей ані від судновласника, ані від орендатора, ані від адміністрації портів вони не отримали. Юрист Вікторія Кондакова також розповіла, що ТОВ «Парус» шукало людей через інтернет, зокрема на цьому сайті.

Наразі телефони ТОВ «Парус», котрі вказані як контактні на довідковому сайті та у єдиному державному реєстрі, не відповідають. Радіо Свобода звернулась до компанії електронною поштою, але поки що не отримало відповіді.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG