Доступність посилання

ТОП новини

Папа Франциск молився за мир в Україні


Папа Римський Франциск дає благословення з балкона собору Святого Петра. Ватикан, 25 грудня 2014 року
Папа Римський Франциск дає благословення з балкона собору Святого Петра. Ватикан, 25 грудня 2014 року

Папа Римський просив для «цієї улюбленої землі» миру і можливості подолати протиріччя

У різдвяному посланні папа Римський Франциск молився за мир в Україні. Він закликав світ бути людянішім і засудив насильство на релігійному ґрунті. У традиційному різдвяному посланні до світу і міста «Urbi et obri» папа говорив про долю християн, яких переслідують у Сирії та Іраку, закликав до миру між Ізраїлем та палестинцями, засудив напади Талібану в Пакистані.

Папа Римський Франциск, виступаючи в четвер із традиційним різдвяним посланням, заявив про необхідність встановлення миру в усіх зонах конфлікту. «У це Різдво було пролито дуже багато сліз», – сказав понтифік, звертаючись до присутніх на площі перед собором Святого Петра.

У виступі він згадав ізраїльсько-палестинський конфлікт, протистояння на Україні, в Іраку, Сирії, а також Лівії, Південному Судані та в інших африканських країнах.

Молячись за Україну, папа Франциск просив для «цієї улюбленої землі» миру і можливості подолати суперечності.

Ісусе, Спасителю світу, поглянь на тих, які страждають в Україні та даруй цій улюбленій землі можливість подолати суперечності, перемогти ненависть і насильство
папа Римський

«Ісусе, Спасителю світу, поглянь на тих, які страждають в Україні. даруй цій улюбленій землі можливість подолати суперечності, перемогти ненависть і насильство, розпочавши новий шлях братерства й примирення», – сказав папа Римський.

Понтифік висловив сподівання на вирішення конфліктів і в інших частинах світу, зокрема на Близькому Сході. Напередодні, у свят-вечір за григоріанським календарем, папа Римський подзвонив до табору біженців, що неподалік Ірбілу в північному Іраку. Цим людям, що втратили дах над головою внаслідок кривавого конфлікту, він сказав, що вони є в тій самій ситуації, що й Ісус у день свого народження, «їм також не знайшлося місця».

Понтифік засудив, як він висловився, «брутальне переслідування» представників релігійних меншин у цьому регіоні.

«Я молив Спасителя, щоб сьогодні він зглянувся на наших братів і сестер в Іраку та Сирії, які вже дуже довго страждають від тривалого конфлікту, і разом з іншими етнічними та релігійними групами зазнають брутальних переслідувань».

Папа Римський Франциск під час промови. Ватикан, 25 грудня 2014 року
Папа Римський Франциск під час промови. Ватикан, 25 грудня 2014 року

Франциск згадав про нещодавній напад бойовиків на школу в Пакистані, в результаті якого загинули понад 140 школярів, і закликав припинити насильство щодо дітей.

У посланні Папа Римський також говорив про поширення вірусу Ебола, жертвами якого стали тисячі людей.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG