Доступність посилання

ТОП новини

МОЗ практично виконав план із закупівлі медикаментів – Квіташвілі


Олександр Квіташвілі
Олександр Квіташвілі

Міністерство охорони здоров’я України практично завершило процедуру закупівель медпрапаратів. Загалом за рік витратили близько 2 мільярдів гривень по тендерах на закупівлю медичних препаратів, повідомив міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі.

«Станом на 25 грудня, з 2 мільярда 317 мільйонів гривень, вже оплачено 1 мільярд 942 мільйонів гривень. Це вже все підписано», – заявив міністр.

Окрім того, додає Квіташвілі, вже підписані договори на медикаменти для хворих на гепатит С і В. Ці ліки, на які держава витратила близько 82 мільйонів гривень, уже завозять на склади, сказав міністр.

«У чому була проблема: ми просто дуже боялися, що якщо у цьому році ми не встигнемо закінчити усі закупки, то щоб були запаси медикаментів, які дуже потрібні країні. Щоб 2015 рік ми почали «в плюсі», щоби не було проблем із доставкою та лікуванням», – заявив він.

Квіташвілі зауважив, що закупівлі почали активно здійснюватись лише упродовж останніх трьох місяців – їх розморозили з 1 жовтня після доручення прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. Він додав, що команді міністерства вдалось за два з половиною місяці зробити те, на що могли витратити рік.

Міністерство охорони здоров’я повідомляє, що була низка об’єктивних причин, які спричинили гальмування закупівель. Зокрема, мова йде про девальвацію гривні та, як наслідок, здорожчання імпортних медикаментів. Окрім того, вплинуло запровадження 7% ПДВ на ліки, що спричинило цінові обмеження для учасників конкурсних торгів. Також загальмували закупівлі «масові скарги учасників конкурсних торгів, подані до Антимонопольного комітету України та Міністерства охорони здоров’я».

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі раніше анонсував системну реформу у сфері охорони здоров’я. Окрім того, він планує запровадити зміни у системи фінансування охорони здоров’я, перереєстрації і закупівлі ліків, структуру самого міністерства.

XS
SM
MD
LG