Доступність посилання

ТОП новини

Що означає обшук і закриття бюро Радіо Свобода в Баку?


Прокуратура Азербайджану вилучила документи Радіо Свобода в Баку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Прокуратура Азербайджану вилучила документи Радіо Свобода в Баку

Відносини Азербайджану зі США «під загрозою» – помічник держсекретаря Сполучених Штатів

Співробітники Генеральної прокуратури Азербайджану провели обшук у бакинському бюро азербайджанської редакції Радіо Свобода. Від працівників бюро зажадали покинути офіс і зупинити роботу. Усіх працівників протягом кількох годин протримали в одному з приміщень бюро. Їм було заборонено користуватися телефонами й комп’ютерами. За словами представників прокуратури, вони діяли згідно з рішенням суду про розслідування діяльності Радіо Свобода, як організації, що отримує фінансування з-за кордону.

Бюро Радіо Свобода у Баку обшукує прокуратура
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00


В обшуку, який відбувся в бюро Радіо Азадлиґ, як Радіо Свобода звучить азербайджанською мовою, взяли участь свідки, яких привели з собою представники прокуратури. Співробітники Генпрокуратури зажадали відкрити сейф, де була документація організації й пригрозили конфіскувати комп’ютери.

Журналісти бакинського бюро, яких вивели з офісу. Баку, 26 грудня 2014 року
Журналісти бакинського бюро, яких вивели з офісу. Баку, 26 грудня 2014 року

Відбувається наступ на незалежні медіа та недержавні організації в Азербайджані
Кенан Алієв

Як повідомив директор азербайджанської редакції Радіо Свобода Кенан Алієв, не менше ніж 10 представників Генпрокуратури у супроводі поліцейських увірвалися в офіс організації і заявили, що у них є рішення суду про закриття бюро.

«Робота нашого бюро в Баку паралізована. Відбувається наступ на незалежні медіа та недержавні організації в Азербайджані. Була заарештована Хадіджа Ісмайлова, наша ведуча і репортер. Ми розглядаємо ці дії як частину кампанії проти незалежних засобів масової інформації», – заявив Кенан Алієв.

Опечатаний офіс Азербайджанського бюро Радіо Свобода. Баку, 26 грудня 2014 року
Опечатаний офіс Азербайджанського бюро Радіо Свобода. Баку, 26 грудня 2014 року

Керівник прес-служби Генеральної прокуратури Азербайджану Ельдар Султанов заявив місцевому агентству «АПА», що обшук пов’язаний із кримінальною справою, яку веде Слідче управління з особливо тяжких злочинів Генпрокуратури Азербайджану.

Три тижні тому в Баку була арештована журналістка Радіо Азадлиґ Хадіджа Ісмайлова. Її звинувачують за статтею про доведення до спроби самогубства колишнього співробітника радіостанції. Ісмайлова відкидає висунуті проти неї звинувачення і вважає їх політично мотивованими.

В Азербайджані арештували кореспондентку Радіо Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Ісмайлова відома своїми розслідуваннями, зокрема щодо корупційних бізнес-інтересів родини президента Азербайджану, за які вона неодноразово отримувала престижні журналістські нагороди, серед них Global Shining Light Award, а організація «Репортери без кордонів» назвала її однією зі ста «героїв інформації» 2014 року.

Нині вона перебуває у камері попереднього ув’язнення. Правозахисна організація «Міжнародна амністія» визнала Ісмайлову в’язнем сумління, і вважає, що свій двомісячний термін попереднього ув’язнення Ісмайлова отримала лише за те, що вона «скористалася своєю свободою вираження».

17 грудня Генпрокуратура направила листа у бакинське бюро Радіо Азадлиґ із вимогою надати відомості про співробітників організації та їхні гонорари.

Наголошується, що подібні рейди правоохоронні органи Азербайджану провели в останні місяці в офісах недержавних організацій IREX, Oxfam та Національного інституту демократії. Ці три організації були закриті.

Країни Заходу і міжнародні організації піддали критиці переслідування азербайджанською владою незалежних журналістів, правозахисників та активістів.

Широкомасштабний наступ

Раніше в грудні, начальник штабу президента Азербайджану Ільгама Алієва Рамиз Мехтієв видав заяву на 60 сторінках, де він звинуватив Ісмайлову у «деструктивному ставленні до добре відомих представників азербайджанської громади», а співробітників азербайджанської редакції Радіо Свобода-Радіо Вільна Європа звинуватив у роботі «на іноземну секретну службу».

Мехтієв також високо оцінив нещодавнє ув’язнення інших азербайджанських журналістів і активістів, у тому числі директора Інституту миру демократії Лейли Юнус, яка є критиком нехтування прав людини режимом Алієва.

Лейла Юнус та і її чоловік, Аріф, обидва перебувають у попередньому ув’язненні з липня та серпня, відповідно, за звинуваченням у державній зраді та інших злочинах.

Перебуваючи в ув’язненні Лейла Юнус, якій 59 років, і яка страждає від діабету і хвороби нирок, поскаржилася на побиття і відмову у медичній допомозі. Її адвокати кажуть, що її здоров’я в небезпеці.

На Заході засуджують переслідування критиків уряду в Азербайджані.

Том Малиновський
Том Малиновський

Помічник держсекретаря США Том Малиновський сказав Радіо Свобода минулого тижня, що Вашингтон проводить «дуже серйозні дискусії» з офіційними особами Азербайджану про останні затримання подружжя Юнусів, Ісмаїлової та інших.

Малиновський сказав, що американські чиновники дали зрозуміти, що відносини багатого на енергоносії Азербайджану зі Сполученими Штатами є «під загрозою в результаті придушення громадянського суспільства».

Цього року в Азербайджані переслідування опозиції та правозахисників набуло небачених масштабів. В країні нараховується близько 100 міжнародно визнаних в’язнів сумління.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG