Доступність посилання

ТОП новини

Ми у верхній точці надскладної операції – СБУ про обмін


На переговорах у Мінську 25 грудня вдалося домовитися про обмін 150 українських військових на 225 заарештованих з боку «ДНР» та «ЛНР

Київ – У ці години триває процес обміну полоненими між державою Україною та представниками незаконних збройних угруповань. Офіційно українська сторона поки що не підтвердила успішне завершення обміну й остаточної кількості звільнених з полону. Українських журналістів на місце обміну не допустили, натомість представники російських ЗМІ опинилися там першими й уже підтверджують обмін 150 українських військовослужбовців на 222 людей з боку «ДНР» і «ЛНР».

Прес-секретар Міжвідомчого центру з обміну полоненими при СБУ Костянтин Загородько послався в коментарі Радіо Свобода на те, що будь-які деталі обміну у ті години, коли він, власне, виходить на фінішну пряму, є засекреченими. Єдине, що він може сказати: Україна виконає всі Мінські домовленості.

«Домовленості досягнуто. Україна виконуватиме Мінські домовленості без будь-яких зривів графіку, без будь-яких перепон з боку її органів влади», – сказав Костянтин Загородько.

На перемовах тристоронньої контактної групи в Мінську 25 грудня вдалося домовитися про обмін 150 українських військовослужбовців на 225 заарештованих з боку «ДНР», «ЛНР». Як пояснив Костянтин Загородько, ці 225 людей «були виведені з-під дії законів, які карають за злочини проти держави, зокрема за сепаратизм».

Маркіян Лубківський
Маркіян Лубківський

Радник голови СБУ Маркіян Лубківський повідомив у коментарі Радіо Свобода, що підтвердити наразі завершення процесу обміну він не може: «Ми перебуваємо у верхній точці цієї надскладної операції. Думаю, зможемо повідомити про її завершення впродовж кількох наступних годин».

Він також додав, що українська сторона не допустила українських журналістів на місце обміну, щоб не зірвати процес. Проте з боку так званих «ЛНР» та «ДНР» цих домовленостей не дотрималися. Так, у той час, як українських журналістів на місці подій немає, російські телеканали Russia Today, LifeNews, російська агенція «Інтерфакс» повідомили звідти про те, що обмін таки відбувся. Кореспондент Russia Today поширив у соціальних мережах фото обміну, на яких, зокрема, присутній Віктор Медведчук. Крім того, агенція «Інтерфакс» уточнила, що з боку «ДНР» і «ЛНР» обмінено 222 людини.

Семен Семенченко
Семен Семенченко

Радіо Свобода вдалося з’ясувати в народного депутата й першого комбата добровольчого батальйону «Донбас» Семена Семенченка, що з-поміж тих, кого сьогоднішнього вечора звільнюють з полону, має бути 70 бійців-добровольців, але підтвердити цієї інформації він поки що не може.

Раніше СБУ повідомляла, що станом на 9 грудня в полоні у проросійських бойовиків перебували 684 особи. За даними Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» станом на 11 грудня в полоні незаконних збройних угруповань залишалися 632 людини. Цей центр оприлюднив відповідні списки. Невідомою залишається доля решти військових і добровольців, про перебування в полоні яких заявило СБУ та Центр звільнення полонених.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG