Доступність посилання

ТОП новини

Хорватія обирає президента


Президент Хорватії Іво Йосипович
Президент Хорватії Іво Йосипович

У неділю в Хорватії проходять президентські вибори. Вранці відкрилися понад 5 тисяч дільниць для охочих скористатися виборчим правом, а таких майже 4 мільйони осіб.

На головну державну посаду в Хорватії претендує четверо кандидатів: чинний глава держави Іво Йосипович, формально незалежний, якого висуває лівоцентристська Соціал-демократична партія Хорватії. Його найближчою суперницею є Колинда Ґрабар-Китарович від правоцентристської партії «Хорватський демократичний союз». На третьому місці – Милан Куюнджич, член правого популістського позапарламентського «Хорватського світанку», який виступає від правої коаліції «Союз за Хорватію». Також серед кандидатів у президенти 24-річний студент Іван Синчич з неурядової організації «Жива стіна».

Згідно з опитуванням громадської думки, чинний президент Іво Йосипович має найбільше шансів на перемогу. Його попередньо підтримали 45% респондентів, за Ґрабар-Китарович висловились близько 35%.

Якщо жоден з претендентів не отримає в першому турі 50% плюс один голос, через 14 днів відбудеться другий тур із участю двох кандидатів, які наберуть найбільшу кількість голосів у першому турі. Другий тур відтак може відбутися 11 січня 2015 року.

За даними хорватського ЦВК, стежити за ходом голосування будуть близько 22 тисяч спостерігачів, в середньому по 4 на кожну виборчу дільницю.

XS
SM
MD
LG