Доступність посилання

ТОП новини

Пожежа на судні Norman Atlantic: один загиблий і понад 200 врятованих


За штормової погоди вночі рятували людей із порому, що палає. Свідки: на судні багато вантажівок з бензином

Рим – В Адріатичному морі між Італією та Албанією цілу ніч рятували людей із палаючого порому Norman Atlantic. Судно загорілося у неділю на світанку прямуючи до італійського порту Анкона із Греції. На борту перебували 478 осіб та понад 200 автомобілів. Врятовані пасажири розповідають, що пережили жахливі моменти як у фільмі «Титанік».

За останніми даними, 221 людину врятували, понад 250 залишаються на борту. Один чоловік загинув, це грек, який упав у море, намагаючись вскочити у рятувальний човен. У списку пасажирів числяться і два громадяни України.

Рятувальні роботи проходять за надзвичайно складних погодних умов. Сильний вітер, дощ, хвилі заввишки 6 метрів ускладнюють доступ до палаючого судна. На 9 годину вечора неділі полум’я вдалося приборкати, чому допоміг і сильний дощ. Пізно ввечері судно взяли на буксир, але через шторм транспортувати його важко.

Тут дуже холодно і багато диму. Помремо, як миші

Мали намір тягнути пором разом з пасажирами до італійського порту Барі, а не чекати поки всіх евакуюють. Люди перебувають на верхніх палубах, волаючи про порятунок. «Тут дуже холодно і багато диму. Помремо, як миші», − розповідали пасажири по телефону грецькому телебаченню. Рятують людей переважно гелікоптерами.

Те, що сталося, нагадувало нам фільм «Титанік»

Потерпілих доставляють до італійських лікарень у південній області Апулія. Більшість потерпає від переохолодження. «Те, що сталося, нагадувало нам фільм «Титанік», − розповіли грецькі підлітки, діставшись італійського берега.

Попередні причини

Машини були розташовані як оселедці в бочці, танцюючи на високих хвилях, ймовірно, звідти і пішла іскра

Причини загоряння буде з’ясовувати розслідування. Наразі, посилаючись на свідків, медіа повідомляють, що пожежа спалахнула у гаражному відділенні порому. Деякі потерпілі, а саме водії-дальнобійники, кажуть, що на борту було забагато вантажівок з бензином, які майже торкалися стелі гаража. «Машини були розташовані як оселедці в бочці, танцюючи на високих хвилях, ймовірно, звідти і пішла іскра», − розповіли водії грецькому виданню To Vima.

Щодо технічного стану самого судна, то тут є кілька нюансів. 10 днів тому під час технічного обстеження у грецькому порту експерти виявили на поромі 6 дефектів. І один з них стосувався несправності вогнестримуючих дверей. Це стосується саме тих дверей, які розташовані над палубою, де, за попередніми даними, і спалахнула пожежа. Але італійська компанія-судновласник поспішила вже заявити, що цей дефект усунули і судно було цілком придатне для подорожей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG