Доступність посилання

ТОП новини

«Буферною зоною» в Україні конфлікт вирішити не можна (світова преса)


«Дехто може стверджувати, що альтернативи є гіршими, Україні доведеться надати зброю, щоб отримати перевагу в конфлікті»

Світові ЗМІ обговорюють підсумки 2014 року. Конфлікт в Україні та «втручання Росії» на сході для багатьох видань стали одними з найважливіших подій року у світі. Інші видання пишуть про те, чому не варто створювати буферну зону в Україні, де шукати нових урядовців та які новини надходять з Москви.

Американська газета USA Today пише про повернення поняття «буферної зони» у міжнародну політику. Однак, зазначає видання, у випадку українського конфлікту створення буферної зони на сході країни, хоч і є привабливою ідею, відіграє роль такого собі лейкопластиру. Тобто, якщо Росія отримає схід України, можливо, вдасться запобігти ширшій війні завтра, але, найімовірніше, конфлікт просто відкладеться ще на один день, пише видання.

«Дехто може стверджувати, що альтернативи є гіршими, тому що у цьому випадку Україні доведеться надати зброю, такий собі військовий рятувальний круг, щоб отримати перевагу в конфлікті. Однак, створення буферної зони не є заміщенням миру», – підсумовує видання.

Американський часопис New Yorker пише про останні московські новини. А новини полягають у тому, що всі москвичі купили нові телевізори, дехто навіть нові машини, але ніхто не має грошей чи планів на новорічну відпустку, як і планів на майбутнє взагалі, пише видання. Росіяни були шоковані, коли рубль обвалився щодо долара та євро.

Чому росіяни цього не очікували? Однією з головних причин є те, що за часів правління президента Володимира Путіна у Росії зник громадський діалог. Якщо людина на власному досвіді не дізналася про те, що економіка країни погіршується, вона не могла почути про це ані від влади, ані зі ЗМІ. «Після майже 15 років систематичного знищення громадського простору Путіним нормальні способи, за допомогою яких громадяни дізнаються про стан своєї держави, знищені», – підсумовує видання.

Українська англомовна газета Kyiv Post пише про те, де варто шукати нових українських урядовців. По-перше, пише видання, варто звернутися до української діаспори за кордоном. За допомогою українських ЗМІ, що націлені на іноземців, та урядових сайтів варто повідомляти про вакантні позиції в уряді. Подібна кампанія може принести несподіваний досвід і знання в Україну через українців-іноземців.

Однак, нагадує видання, не варто забувати про власних професіоналів, які живуть у країні. «В Україні існує ціле забуте покоління здатних професіоналів, яким за 40 чи 50. Це люди, які задовго до режиму Віктора Януковича, вирішили не бути частиною системи, яка працювала згідно з ненависними їм правилами. Це покоління, що виховало молодих людей, які сьогодні вимагають жити в Україні з моральними нормами», – пише видання.

Тим часом, міжнародна організація новин Christian Science Monitor виокремила події 2014 року, які змінили світ. Видання звернуло увагу на поведінку Росії, зокрема порушення кордонів України та анексію Криму. «Поведінка Росії на сході України може змінити геополітичну ситуацію як у Європі, так і в західному світі взагалі», – пише видання.

Американська газета New York Times, у свою чергу, назвала «втручання Путіна в Україну» однією з подій року. «Путін зруйнував поняття про співпрацю із Заходом, втрутившись в Україну і анексувавши Крим, а потім зі зброєю та військом працюючи над дестабілізацією Східної України», – пише газета.

Так само й американська телерадіокомпанія CNN назвала однією з найважливіших подій року «зневагу Путіна до міжнародного закону та європейських норм безпеки». Чи продовжить російський президент свою політику, яка стала руйнівною для самої Росії, чи все ж таки спробує подолати ізоляцію країни, зокрема шляхом припинення вогню на сході України? У році 2015-му дуже важливо спостерігати за наступними кроками Росії, підсумовує CNN.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG