Доступність посилання

ТОП новини

МВФ зупиняє допомогу Греції до створення нового уряду, Німеччина нагадує про обіцянки


Міжнародний валютний фонд оголосив сьогодні, що зупиняє надання Греції допомоги за програмою фінансового порятунку до часу, коли у країні буде створений новий уряд після дострокових парламентських виборів.

А міністр фінансів Німеччини Вольфґанґ Шойбле попередив сьогодні ж Грецію, що Афіни мають залишитися на шляху економічних реформ. Він наголосив, що будь-який уряд Греції має дотриматися попередніх зобов’язань країни здійснювати суворі реформи і заходи заощадження, які є умовами надання країні міжнародної фінансової допомоги.

Раніше сьогодні парламент Греції втретє не зміг обрати президента країни, а це означає, що на початку наступного року мають відбутися дострокові парламентські вибори. Прем’єр-міністр Андоніс Самарас уже заявив, що призначить вибори на 25 січня.

Після повідомлень про ці події курси акцій грецьких компаній упали сьогодні на 10 відсотків через побоювання, що після виборів уряд країни, погрузлої в борги, за даними опитувань, може опинитися в руках «Коаліції радикальної лівиці» – партії, відомої також за скороченою назвою «Сіріза».

Її лідер Алексіс Ципрас заявив після невдалих виборів президента, що його партія в разі перемоги відкине нині чинну економічну політику суворих заощаджень, яку країна веде на вимогу міжнародних позикодавців. Наразі не ясно, чи готова ультралівацька партія в разі перемоги відмовитися від угод 2010 року з цими позикодавцями, за якими Греція отримує фінансовий порятунок на суму у 110 мільярдів євро.

Греція продовжує переговори з кредиторами, намагаючись пом’якшити хоч деякі з суворих заощаджувальних вимог. Самарас уже заявляв раніше, що дострокові вибори в цей час стануть катастрофою для його країни.

XS
SM
MD
LG