Доступність посилання

ТОП новини

Навальний підтверджує у твітері, що затриманий у центрі Москви


У центрі столиці Росії Москви сьогодні затримали опозиціонера Олексія Навального, який, незважаючи на домашній арешт, вирішив узяти участь в акції протесту проти дій влади і на його підтримку, але не зміг дійти до місця протесту на Манежній площі під стінами Кремля.

«До Манежки я не дійшов. Але це не означає, що ви не зможете цього зробити. Я закликаю всіх не розходитися самим. Усіх не арештують», – написав Навальний у твітері.

«Те, що затримали мене, значить одне: серед тих, хто лишився, затримають на одного менше», – додав він.

За повідомленнями, Федеральна служба виконання покарань Росії вже повідомила суд про порушення Навальним режиму домашнього арешту.

Тим часом на Манежній площі в Москві, попри протидію поліції, збираються люди, які вигукують «Не забудемо, не пробачимо», «Росія без Путіна», «Свободу» чи «Путін – ганьба Росії!» Поліція, яка ще з учорашнього вечора встановила на площі загорожі й автозаки, закликає присутніх розійтися й називає акцію незаконною.

Радіо Свобода веде пряму трансляцію акції.

Сьогодні вранці суд у Москві виніс Олексієві Навальному вирок у три з половиною роки умовно, і він має далі перебувати під накладеним раніше домашнім арештом; його брата Олега засудили до трьох із половиною років позбавлення волі. Крім того, брати мають сплатити значні штрафи й відшкодування. Їхній захист заявив, що оскаржить вироки; прокуратура, зі свого боку, теж розглядає таку можливість, вважаючи вироки надто м’якими.

У нинішній справі суд визнав Олексія й Олега Навальних винними у викраденні коштів російської філії французької косметичної компанії «Ів Роше», хоча сама компанія про викрадення не заявляла. Опозиція і правозахисники вважають ці звинувачення політично мотивованими. Сам Навальний після оголошення вироку закликав прихильників «вийти сьогодні на вулиці і бути там доти, поки цей режим, який катує невинних людей, не буде усунений».

Спершу оголошення вироку було призначене на 15 січня наступного року, і на той же день опозиція скликала прихильників на Манежну площу Москви. Після того, як учора суд несподівано повідомив, що вирок оголосить уже сьогодні, опозиція терміново змінила плани.

XS
SM
MD
LG