Доступність посилання

ТОП новини

Росія протестує проти ширшого використання в Україні ядерного пального зі США і лякає наслідками


Міністерство закордонних справ Росії заявило, що в Москві «з тривогою» сприйняли заяву прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, який говорив сьогодні про підписання угоди з американською компанією Westinghouse про постачання ядерного пального для українських атомних електростанцій.

Як заявили в Москві, в цьому «спостерігається неприйнятний для ядерної енергетики поспіх і ігнорування міркувань ядерної безпеки», бо, мовляв, американські паливні збірки для АЕС «багато разів демонстрували невідповідність вимогам до якості пального» для реакторів радянського зразка.

При цьому в МЗС Росії заявили, нібито «намагання» використовувати американське пальне на чеській АЕС «Темелін» «призвели до досить серйозного інциденту», а завантаження цього пального в АЕС України «теж потягнуло низку пригод». Москва лякає, що «тепер мова може йти про широкомасштабний експеримент, здатний викликати серйозну аварію».

А от щодо надійності постачання ядерного пального з Росії у влади України немає і не може бути ніяких підстав для хвилювання, заявили в Москві, але не стали згадувати про питання надійності самих російських паливних збірок.

За словами деяких фахівців, причиною кількох незначних пошкоджень паливних збірок під час випробувальної експлуатації пального від Westinghouse на двох із реакторів Південноукраїнської АЕС стала саме недостатня якість російських паливних елементів, разом із якими завантажували американські збірки. Такі випадки ніколи не сягали високого рівня.

Так само і на АЕС «Темелін» у Чехії за десять років її регулярної експлуатації з пальним від Westinghouse (а не «намагань» використовувати американське пальне) не сталося жодного випадку вище від першого рівня небезпеки за міжнародною шкалою – відхилення від нормального режиму, що не становить небезпеки, але свідчить про недоліки заходів безпеки.

На всіх атомних електростанціях України досі використовуються тільки паливні збірки однієї компанії з Росії «ТВЕЛ». У рамках планів диверсифікації на двох із реакторів Південноукраїнської АЕС здійснюють випробувальну експлуатацію пального від американської компанії Westinghouse, яке завантажують у реактори разом із російським. Україна планує збільшити частку американського пального на українських АЕС.

XS
SM
MD
LG