Доступність посилання

ТОП новини

Ілларіонов: називати українську армію сильною будемо, коли вона звільнить Україну


Андрій Ілларіонов
Андрій Ілларіонов

Українська армія ще повинна довести, що може бути ефективною

Назвати українську армію «одною з найбільш боєздатних» можна буде після того, як вона доведе, що може захищати територіальну цілісність власної країни та звільнить Східний Донбас і Крим. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Українській службі «Голосу Америки» заявив Андрій Ілларіонов – старший науковий співробітник вашингтонського Інституту Катона.

Цими словами експерт відреагував на заяву президента Петра Порошенка про те, що впродовж 2014 року Україні вдалося створити одну з «найбільш боєздатних армій на континенті» майже з нуля.

За словами Андрія Ілларіонова, якість будь-якої армії перевіряється під час військових дій.

«Нема жодного іншого способу, – підкреслює експерт. – Жодні заяви, пропагандистські ролики чи фільми про звитягу Збройних сил, зняті Міністерством оборони, не варті нічого, поки збройні сили (України – ред.) не зіштовхуються зі збройними силами іншої країни, особливо, якщо це буде набагато сильніша, краще озброєна й організована країна з бойовим досвідом».

Експерт нагадав, що сьогодні на рахунку Збройних Сил України – втрата Криму, втрата Східного Донбасу та Іловайська трагедія.

«Разом із тим, в активі української армії – багатомісячний захист Донецького аеропорту, оборона плацдарму Дебальцево і кілька інших дрібніших епізодів», – визнає Ілларіонов.

Аналітик переконаний українська армія ще повинна довести, що може бути ефективною і здатна виконувати завдання із забезпечення територіальної цілісності України.

«До того, я б утримався від будь-яких сильних коментарів на адресу збройних сил. Тим більше, що помітних змін в організації, постачанні, управлінні, зв’язку й озброєнні української армії поки не дуже видно», – зазначає Ілларіонов.

Пан Ілларіонов, що у минулому був радником президента Російської Федерації Володимира Путіна, а згодом став одним із найбільших його критиків, також наголошує: зараз ні для кого не секрет, що для перемоги Україна повинна побороти не тільки і не стільки проросійських бойовиків на сході України, як російські збройні сили, які нині присутні на окупованих територіях, і ті, що можуть бути туди направлені для підсилення в разі потреби.

«Путін готовий використовувати які завгодно ресурси, щоб не допустити такого варіанту (перемоги української армії – ред.). В цьому нема жодного сумніву. Ось такі ставки у цій тяжкій, неприємній і огидній війні», – резюмує Андрій Ілларіонов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG