Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко створив делегацію для переговорів щодо порушення Росією зобов’язань


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко підписав указ про делегацію України для участі у переговорах з Російською Федерацією щодо порушення нею своїх зобов’язань за міжнародними договорами України. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Текст документа ще не опублікували на сайті президента.

5 грудня 1994 року Велика Британія, Росія та США підписали у Будапешті Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Країни-підписанти меморандуму зобов’язалися бути гарантами незалежності, суверенітету і кордонів України, а також утримуватися від застосування проти територіальної цілісності і політичної незалежності України погроз, сили чи будь-якої зброї. Крім того, вони взяли зобов’язання не чинити на Україну також економічного тиску.

Крім того, 16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся незаконний так званий «референдум» про статус півострова, що стало приводом для Росії включити Крим до свого складу. Україна, Європейський союз та США, як і переважна частина світової спільноти, не визнали це голосування і вважають, що Росія анексувала Крим.

Україна і Захід звинувачують Росію у постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також у введенні військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG