Доступність посилання

ТОП новини

Що чекає на Україну у 2015-му – прогнози зі США


©Shutterstock
©Shutterstock

«Якщо у вас не буде ефективної структури уряду і армії, вас ніхто не захистить»

Не зволікати з реформами, здійснювати їх швидко та рішуче радять українській владі вашингтонські аналітики. Інакше – кажуть вони, Україну чекає сумний розвиток подій. Думки американських експертів про підсумки 2014 року та прогнози на 2015-й збирали журналісти «Голосу Америки».

Починати із реформ у енергетичній галузі та суттєво скорочення державних витрат, в тому числі зниження пільг старої номенклатури, радить Україні старий науковий співробітник Інституту міжнародно економіки імені Пітерсона Анденр Аслунд.

«Продати треба всі державні дачі у Конча-Заспі, всі машини, на які мають права держслужбовці. Ці речі повинні відсіятися. Це, може, не принесе надто багато грошей, але такі кроки вкрай необхідно робити саме зараз для очищення системи».

Експерт Інституту стратегічних досліджень Стівен Бланк додає: головні уроки 2014-го, які варто засвоїти Україні, щоби вистояти – їй потрібна міцна структура держави і армії. Зараз абсолютно очевидним є факт, що ані США, ані НАТО свої війська в Україну не направлять. Шанс України вступити в НАТО – мізерний, а, отже, попри моральну і матеріальну підтримку Заходу у 2015-му, Україна один на один протистоятиме північному сусідові.

«Якщо у вас не буде ефективної структури уряду і армії, вас ніхто не захистить. Ви нарешті маєте знайти механізм для вашого уряду, щоб він не був клептократичним, адже попередній уряд – то була мафія, кримінальне угруповання в законі. Це зруйнувало країну. Окупація Криму і Донбасу – все це лише наслідки», – сказав Стівен Бланк.

Колишній радник Володимира Путіна Андрій Ілларіонов, а нині один із найбільших його критиків, оптимістичних сценаріїв для України у 2015 році практично не бачить. Каже: якщо протягом місяця уряд Яценюка не проведе реформи, країну чекає дефолт.

«За підсумками січня об’єм міжнародних валютних резервів складе трохи більше 7 мільярдів доларів, далі треба буде здійснити проплати за січень, зокрема потрібно буде здійснити передоплату за газ, інакше газу не буде і країна замерзне. Коли і це буде зроблено, ближче до кінця січня буде опубліковано статистику щодо розміру ВВП і внутрішнього держборгу. І тут стане зрозуміло, що співвідношення боргу до ВВП перевищить 60 відсотків», – каже Ілларіонов.

Експерт запевняє, що саме тоді Володимир Путін нагадає про 3 мільярди доларів, які він позичив уряду Януковича.

«Україні доведеться, або віддавати останні резерви, або оголосити дефолт. Якщо вона віддасть останні резерви, то дефолт буде відкладено на кілька тижнів. А якщо вона не віддасть ці гроші, то тоді дефолт буде оголошено раніше», – зауважив експерт.

Найгірше, впевнений Ілларіонов, це те що, ані в українському суспільстві, ані в політичних елітах нема розуміння того, наскільки страшні безпекові, економічні, політичні та соціальні наслідки може принести Україні дефолт.

Українцям треба приготуватися до неймовірного тиску з боку Росії, додає Стівен Бланк:

«Російська стратегія завжди була тим, що ми тут називаємо інструментами впливу. Вони використовують дипломатію, інформаційний, військовий, економічний вплив для того, щоб підірвати і зруйнувати український суверенітет та незалежність».

Однак посол України в США Олександр Моцик більш оптимістичний. Він запевняє: 2014-й показав, що Україна отримала підтримку від США. На його думку, прийнятий Конгресом та підписаний президентом США закон «Про підтримку свободи в Україні» збільшить фінансову та військову допомогу Україні. Від 2015 року посол чекає лише покращення двосторонніх відносин.

«Ми вдячні Конгресу за прийняття закону, також вдячні президенту Обамі за те, що цей закон підписаний, і він, звичайно, збільшить нам надання допомоги у фінансово-економічній сфері і у сфері військово-технічного співробітництва», – сказав Моцик.

У свою чергу Андрій Ілларіонов радить не надто сподіватися на допомогу від США. Він переконаний – поки при владі буде перебувати Барак Обама, і в 2015-му і в 2016-му допомога Україні буде стриманою, як і цьогоріч, а отже, в новому році українцям в першу чергу треба розраховувати на власні сили.

XS
SM
MD
LG