Доступність посилання

ТОП новини

Активісти закликають бойкотувати «Інтер» і відібрати у каналу ліцензію (огляд соцмереж)


Ось такими зображеннями користувачі соціальних мереж закликають бойкотувати телеканал «Інтер»
Ось такими зображеннями користувачі соціальних мереж закликають бойкотувати телеканал «Інтер»

У соцмережах обговорюють Революцію олів'є, майбутній фільм про Януковича та критикують новорічний «подарунок» від «Інтера»

У передноворічні дні соціальні мережі зазвичай заповнюють численні малюнками і фотографії зі святковими ялинками та подарунками. Єдиною подією, що відволікла від передсвяткових клопотів користувачів як української, так і російської блогосфери, стала так звана Революція олів’є у Росії.

Також цього тижня у соціальних мережах обговорювали підсумкові прес-конференції українських можновладців, можливий майбутній фільм про Януковича та новорічний «подарунок» від телеканалу «Інтер».

Наприкінці року прийнято підбивати підсумки зробленого і незробленого. І українські можновладці вирішили не змінювати традицію.

Проте, хоч як дивно, підсумкові прес-конференції президента та Прем’єр-міністра мало привернули уваги пересічних користувачів соціальних мереж, хоча, здавалося б, що ще обговорювати наприкінці року, як не його підсумки.

А жартували з приводу сказаного президентом України Петром Порошенком під час прес-конференції здебільшого самі журналісти, які ставили йому запитання.

Дісталося трохи від журналістів і Прем’єр-міністру України Арсенію Яценюку, який назвав головним результатом минулого року збереження державності й те, що «ми встояли».

​Міністерство магії, що виникло в мережі як відповідь на створення Міністерства інформаційної політики, ось так узагальнило сказане на підсумкових прес-конференціях:

Цього ж дня в інформаційному просторі випірнув Віктор Янукович. У мережі з’явилося його фото разом із американським кінорежисером Олівером Стоуном, який упродовж чотирьох годин брав інтерв’ю у президента-втікача. Тривала розмова з Віктором Януковичем надихнула голлівудського режисера написати на своїй сторінці у Facebook думки щодо подій на українському Майдані минулого року. А згодом інформаційне агентство ТАСС опублікувало статтю з назвою «Стоун зніме фільм про Януковича, щоб розповісти глядачеві правду про події на Майдані».

Журналісти та користувачі соцмереж із гумором сприйняли публікацію американського режисера.

Американський журналіст інтернет-видання Mashable Крістофер Міллер, опублікувавши фотографію Стоуна поруч із Януковичем, назвав їх «найкращими друзями назавжди».

Кореспондент канадської газети Globe and Mail Марк МакКіннон пожартував, що чув, буцімто французький актор Жерар Депардьє, який нині проживає у Росії, є вільним, щоб зіграти роль Януковича у новій біографічній стрічці Стоуна про колишнього президента України.

Редактор агентства УНІАН Юен МакДональд опублікував відео, на якому в Януковича кинули яйцем у 2004 році, підписавши: «Оліверу Стоуну варто зробити фільм про цей інцидент – найгірший яєчний замах на життя в історії».

Не відставали й українці:

Проте надовго і всерйоз відірвати українських користувачів від передсвяткових клопотів і збурити хвилю обговорення вийшло у мешканців сусідньої Росії, де на 15 січня 2015 року було заплановано оголошення вироку вироку опозиційному діячеві Олексію Навальному та його братові у справі «Ів Роше». Однак 29 грудня стало відомо, що Замоскворецький суд Москви несподівано переніс на 30 грудня оголошення вироку братам Навальним, оскільки «вирок уже готовий». Опозиціонер, очевидно, розуміючи, що напередодні Нового року людям трохи, м’яко кажучи, не до нього, опублікував ось цей твіт:

​Проте прихильники Навального, які планували мітингувати 15 січня, швидко відреагували на зміну ситуації й також перенесли зустріч на 30 грудня.

Упродовж кількох годин понад шість тисяч людей на сторінці зустрічі у Facebook зазначили, що прийдуть на Манежну площу.

А користувач твітера із Криму розвинув тему твіта Навального і найменував майбутній мітинг Революцією олів’є.

​Ідею одразу ж підхопили інші користувачі соціальних мереж.

Зустріч на Манежній площі багато хто став порівнювати з початком українського Євромайдану. Згадали навіть пост Мустафи Найєма, яким він закликав виходити на центральну площу Києва:

Заодно жартома пригадали початок ще однієї революції:

​На хвилі обговорення майбутньої Революції олів’є актуалізували відео дворічної давнини, як у Севастополі безкоштовно роздавали олів’є і що з того вийшло.

Як стало зрозуміло з підвищеного інтересу користувачів блогосфери, від мітингу на Манежній площі очікували багато не лише росіяни, а й українці.

У мережі поширювали навіть ось такі «шпаргалки»:

Зранку 30 грудня суд оголосив вироки братам Навальним, засудивши Олега до 3,5 року колонії, а Олексію оголосив такий самий термін, але умовно. Уже надвечір на Манежній площі Москви почали збиратися активісти на підтримку засуджених. Попри домашній арешт, Олексій Навальний вирішив приєднатися до мітингу.

Однак на місці його дуже швидко затримали правоохоронці.

​До слова, на мітинг прийшло в кілька разів менше людей, ніж обіцяли в соціальних мережах.

Після кількох годин перебування на Манежній ОМОН зачистив площу, фактично «запакувавши» мітингувальників у метро.

Однак за деякий час дехто з них повернувся на площу і зайняв «ялинкову кулю» — декорацію, встановлену до Нового року. Там активісти робили селфі, займалися фізкультурою, аби зігрітися, і замовляли доставку піци. А от салату олів’є, який фактично дав назву мітингу, не було — Революція олів’є без олів’є.

Користувачі соцмереж, спостерігаючи за ситуацією, жартома почали проводити паралелі з так званими «ЛНР» і «ДНР»:

Під ранок активістів затримали, а вхід в кулю перекрили.

Таким результатом революції, якої так і не відбулося, були розчаровані чимало користувачів як російської, так і української блогосфери.

Несподіваний святковий сюрприз підготував для українських глядачів телеканал «Інтер», на якому в новорічну ніч транслювався запис новорічної програми за участі, зокрема, депутат Держдуми Росії співака Йосипа Кобзона, оголошеного в Україні персоною нон-ґрата. У жовтні минулого року на виступі в Донецьку представив так званий «Гімн Новоросії». У цій самій програмі лунали пісні у виконанні інших російських співаків, які раніше публічно висловлювалися на підтримку сепаратистів на сході України.

Такий «зірковий» склад виконавців у новорічні програмі телеканалу обурив як пересічних українських користувачів соцмереж, так і журналістів.

Були думки й протилежного змісту:

Трохи понизити градус дискусій спробував прес-секретар президента Святослав Цеголко:

Однак незадоволені новорічною програмою телеканалу «Інтер» вирішили не покладатися на милість можновладців і не чекати на 15 січня — саме на цей день заплановано розгляд питання щодо новорічних трансляцій телеканалу «Інтер» Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення.

У мережі Facebook створили кілька подій, куди запрошують користувачів соціальної мережі із закликами бойкотувати телеканал.

Нині важко передбачити, чи переросте інтернет-бойкот у реальні справи і щось серйозніше. Однак нагадаємо випадок, коли бойкот ЗМІ був успішним. У 2013 році купівля Сергієм Курченком «Українського медіа-холдінгу» змінила ставлення багатьох українців до видань холдингу («Forbes Україна», «Кореспондент», Forbes.ua, korrespondent.net). Тоді розгорнулася дієва кампанія бойкоту ресурсу korrespondent.net: активісти закликали користувачів соцмереж відмовитися від підписки на сторінку ресурсу у мережі Facebook і переконували закликати до цього друзів.

У публікації використані зображення із сайту http://durdom.in.ua

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG