Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані суперечливий закон про ісламські хустки відхиляють як неконституційний


Іран: перевірка «правильності одягу» (архівне фото)
Іран: перевірка «правильності одягу» (архівне фото)

В Ірані впливова Рада вартових конституції відхилила як неконституційний суперечливий закон, що мав на меті посилити відповідальність за порушення чинних у цій країні суворих ісламських вимог до одягу, повідомили в суботу іранські засоби інформації.

За повідомленнями, речник Ради заявив, що в законі, який складається з 24 пунктів, виявили 14 порушень, він суперечить конституції країни й не був схвалений. Відтак його повернули на перегляд до парламенту.

Рада вартових конституції є в Ірані важливим органом влади, який, серед іншого, перевіряє ухвалені парламентом закони на відповідність конституції і критеріям ісламу. Іран є за конституцією ісламською республікою, і іслам шиїтської течії є в ньому державною релігією.

За чинним в Ірані ісламським законодавством, зокрема, жінки зобов’язані при сторонніх покривати голову, все волосся і шию, хоча закривати обличчя від них не вимагають. Певні вимоги існують і до чоловіків. Новий закон, що його парламент Ірану ухвалив минулого місяця, мав на меті посилити нагляд за виконанням цієї вимоги і відповідальність за її порушення. Зокрема, закон передбачав розширити повноваження правоохоронних органів із цього огляду чи запровадити відповідальність працедавців за дотримання ісламських норм одягу на робочому місці, зокрема, штрафи на компанії, де ці норми порушують.

XS
SM
MD
LG