Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина схвалює будівництво першої церкви за понад 90 років


Уряд Туреччини повідомив, що схвалив план будівництва першого в цій країні християнського храму від часу кінця Османської імперії 1923 року, інформують у суботу агентства.

Як сказав після зустрічі з релігійними лідерами прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу, храм для громади християнської Сирійської церкви збудують на ділянці землі, що є у власності держави, на околиці найбільшого міста Стамбула у кварталі Єшилкей, де вже є кілька християнських храмів інших деномінацій.

Досі за останні понад 90 років у Туреччині не видавали дозволів на будівництво нових церковних споруд для християн, хоча збудовані раніше час від часу ремонтували чи реставрували й передавали вірним.

Туреччина, населення на території якої колись було переважно християнським, нині на 99 відсотків мусульманська країна, хоча як держава є світською. Її уряд, що походить із поміркованих ісламістських кіл, останнім часом іде на розширення прав меншин, зокрема, й релігійних, у намаганні наблизитися до вступу до Європейського союзу. Релігійні меншини в Туреччині мають право сповідувати свою віру, але зазнають низки обмежень, як-то, наприклад, на підготовку власних священиків для православних чи на працевлаштування священиків із-за кордону.

Останнім часом у Туреччині зросло число християн кількох так званих Сирійських церков за рахунок біженців від боїв в Іраку й Сирії.

XS
SM
MD
LG