Доступність посилання

ТОП новини

Камерон і Меркель обговорюватимуть Україну і майбутнє Британії в ЄС


Дейвід Камерон і Ангела Меркель
Дейвід Камерон і Ангела Меркель

Британський та німецький керівники вироблятимуть спільну стратегію щодо України перед самітом «Групи семи»

Лондон – Британське керівництво готується до найпершої міжнародної зустрічі прем’єр-міністра Девіда Камерона у 2015 році: до Лондона їде канцлер Німеччини Ангела Меркель. На думку оглядачів, зустріч 7 січня буде доволі напруженою, надто з огляду на нещодавню заяву пана Камерона: він не виключив дострокового проведення референдуму з питання членства Сполученого Королівства у Європейському союзі, якщо консерватори переможуть на загальних виборах у травні цього року. Водночас під час зустрічі прем’єр-міністра Девіда Камерона і канцлера Ангели Меркель одним із основних також стоятиме питання ситуації в Україні, з огляду на подальшу російську агресію.

Під тиском потужного крила євроскептиків у лавах його Консервативної партії, а також у світлі зростання популярності антиєвропейської партії Незалежності Сполученого Королівтсва (UKIP), прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон заприсягся поставити питання руба невдоволення Євопейським союзом під час лондонської зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель у середу. Пан Камерон також заявив, що має намір наблизити проведення референдуму з питання членства Сполученого Королівства у Європейському союзі у разі, якщо консерватори здобудуть перемогу на парламентських виборах 7 травня цього року.

Прем’єр-міністр Дейвід Камерон зазначив, що доволі просто пояснить канцлерові Німеччини потребу у референдумі.

«Європейська конституція, яку ще звуть «Лісабонською угодою», передбачає широкомасштабне передання владних повноважеть від країн-членів до Брюсселя. Це, у свою чергу, кладе край нашому право вето, нашому праву сказати «ні» з приблизно 60 питань. Ба більше, за цим документом, засновуються посади постійного президента Європейського союзу та міністра закордонних справ. Європейський союз, відтак, здобуває право підписувати угоди. Все це відбувається без жодних консультацій з нами. Отож, для чого нам той референдум? Як на мене, коли наш парламент передає свої владні повноваження комусь там ще, нас мусять запитати. І ми мусимо дати відповідь на референдумі.» – зазначив прем’єр-міністр Дейвід Камерон.

Ситуація в Україні – на порядку денному зустрічі на Даунінґ Стріт

Звісно, дражливе питання проведення британського референдуму з питання членства у Європейському союзі не буде єдиним, яке порушать під час зустрічі британського та німецького керівництва. Питання ситуації в Україні також стоїть високо на порядку денному лондонської зустрічі. Підхід Сполученого Королівства та Німеччини з цього питання є доволі схожим і збігається з переважної більшості питань.

Прем’єр-міністр Камерон та канцлер Меркель вже неодноразово заявляли, що єдиною передумовою зміни режиму санкцій щодо Росії є негайне припинення російської агресії на південному сході України та забезпечення проросійських бойовиків підтримкою, зброєю та коштами. Велика Британія та Німеччина є також одними з найгостріших критиків російської анексії українського Криму. Та чи варто чекати від зустрічі пана Камерона та пані Меркель чогось, сказати б, проривного у цьому плані?

Британський політолог Джон Спенсер так окреслює те, якого саме обговорення української проблеми варто чекати під час зустрічі у резиденції британського прем’єра на лондонській Даунінґ Стріт 10.

«По-перше обидва лідери наголосять, як це вже робилося у минулому, що єдиним шляхом уперед у цьому питанні може стати лише повне припинення бойових дій і російської підтримки прокремлівських бойовиків в Україні. Що Дейвід Камерон, то й Ангела Меркель неодноразово на це вказували за багатьох нагод. У той сам час існує нагальна потреба виходу з тієї патової ситуації, яку ми маємо у цьому конфлікті. І ця ситуація існує головно з причини небажання Росії виконувати вимоги міжнародної громади, коли йдеться про її агресію в Україні. Отож, я вважаю, що ключовим моментом обговорення ситуації в Україні на Даунінґ Стріт буде питання як змусити Росію облишити її небажання співпрацювати і слухати те, що кажуть з цього приводу у Європі і деінде», – вважає політолог Джон Спенсер.

Також імовірним постає обговорення можливості запровадження нових санцій проти Росії у разі, якщо ситуація на сході України не розвиватиметься у напрямку стабілізації і зменшення конфронтації. Отож, найперша у новому році зустріч керівників двох найбільших країн-членів Європейського союзу постає, як вироблення спільної стратегії перед проведенням саміту «Групи семи» у червні поточного року. Очевидним є те, що питання, які обговорюватимуть британський прем’єр та німецький канцлер, домінуватимуть на порядку денному саміту «Групи семи» у баварському замку Елмау.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG