Доступність посилання

ТОП новини

Меркель стала в ЄС ледь не провідником санкцій проти Росії – політолог


Арсеній Яценюк і Ангела Меркель
Арсеній Яценюк і Ангела Меркель

Яценюк починає дводенний візит до Німеччини

Київ – Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк почне 7 січня дводенний офіційний візит до Німеччини, під час якого зустрінеться з канцлером цієї країни та іншими її керівниками. У центрі уваги переговорів – не лише двосторонні відносини, а й стосунки євроспільноти та України з Росією. Як зауважив Радіо Свобода політолог Олексій Толкачов, Німеччина відстоює принципову позицію у протидії агресії Росії на сході України та у зв’язку з анексією Криму. Але водночас Олексій Толкачов зазначає: тільки силами ЄС, без залучення Сполучених Штатів, впливати на загарбницьку політику Кремля марно.

Арсеній Яценюк зустрінеться 7 січня з федеральним президентом Йоахімом Гауком і віце-канцлером, федеральним міністром економіки Зігмаром Габріелем. На 8 січня запланована зустріч із канцлером ФРН Ангелою Меркель.

За планом зустрічі, глави урядів двох держав приділять увагу міжнародній підтримці економічних реформ в Україні. Розглянуть також ситуацію на Донеччині, Луганщині, у Криму та говоритимуть про протидію агресивній політиці Росії, зазначає «Урядовий портал».

Як зауважив Радіо Свобода політолог Олексій Толкачов, енергія європейців на підтримку України зараз виснажується, вони воліють побачити нарешті початок втілення економічних реформ в Україні.

За жодних умов європейцям не можна допустити Україну до дефолту

«Завдання Арсенія Яценюка при поїздці в Німеччину – пояснити, що за жодних умов європейцям не можна допустити Україну до дефолту, що її треба рятувати будь-якими фінансовими ін’єкціями, аби не допустити скочування України у сферу впливу Росії», – сказав фахівець.

«Не можна санкціями «ставити Росію на коліна»

Тим часом перед цим візитом у самій Німеччині з вуст керівників цієї однієї з провідних держав ЄС лунали різні заяви стосовно подальших дій Заходу щодо Росії. Ангела Меркель у новорічному телезверненні наголосила на тому, що Європа ніколи не погодиться з правом сильнішого, який зневажає міжнародне право. Натомість міністр економіки, віце-канцлер ФРН Зігмар Габріель в інтерв'ю німецькому виданню «Bild am Sonntag» застеріг Захід від подальшого посилення санкцій проти Москви. Віце-канцлер стверджував, що «хто цього хоче, провокує ще небезпечнішу ситуацію для нас усіх в Європі». На його думку, не можна санкціями «ставити Росію на коліна».

У схожому ключі висловлювався наприкінці минулого року і міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Він стурбований наслідками санкцій, падінням цін на нафту, девальвацією рубля, їх впливом на економіку Росії. Таке занепокоєння глава МЗС ФРН висловив в інтерв'ю часопису «Der Spiegel».

«Німеччина зберігатиме жорстку позицію стосовно Росії»

Як зазначив Олексій Толкачов, незважаючи на різні заяви, визначальною є думка саме канцлера. І у новому році сподівання Кремля та його лобістів на Заході стосовно послаблення спільної позиції ЄС у наданні відсічі агресору навряд чи справдяться.

«Я думаю, що Німеччина зберігатиме все-таки достатньо жорстку позицію стосовно Росії. Мене потішило те, що Ангела Меркель стала ледь не провідником санкцій в Євросоюзі», – зауважив Олексій Толкачов.

У другий день перебування Арсенія Яценюка в Німеччини, 8 січня, не виключена зустріч у Берліні міністрів закордонних справ Франції, Росії, України та Німеччини у «нормандському форматі», які обговорять ситуацію на Донбасі. Про це повідомив «Укрінформ» із посиланням на власні джерела. Міністри планують розглянути виконання «мінського протоколу».

Олексій Толкачов не очікує від таких переговорів у «нормандському форматі» позитивних результатів.

Цей конфлікт змінює геополітичну картину світу

«Конфлікт (на Донбасі – ред.) має вирішуватися на значно вищому рівні. Якщо зустріч президентів – це вже дає певний шанс. Усе-таки кращим був би «женевський формат», коли зустрічалися б і президенти, і були б залучені Сполучені Штати Америки. Тому що цей конфлікт, який зараз відбувається в Україні – конфлікт із Росією – він змінює геополітичну картину світу, зачіпає і Європу, і Сполучені Штати Америки», – каже експерт.

Володимир Путін продовжить затягування конфлікту на Донбасі, адже він уже досяг свого завдання-мінімуму в Україні, констатує Олексій Толкачов. Так, загарбати повністю Україну Росії не вдалося. Проте на окупованому проросійськими бойовиками Донбасі вже є «Придністров’я-2», зона постійного конфлікту з перспективою ескалації на інші території України. І тепер Путін має якір, що постійно буде тягти економіку України на дно, зауважує експерт. Саме це мають пам’ятати західні політики, пробуючи знайти баланс між тиском на Росію санкціями і побоюванням поставити її на коліна.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG