Доступність посилання

ТОП новини

На консультаціях МЗС України, Росії, Німеччини і Франції досягнуто «технічних» результатів


Попередня зустріч глав держав у Нормандії. 6 червня 2014 року
Попередня зустріч глав держав у Нормандії. 6 червня 2014 року

Зустріч глав держав у форматі нормандської четвірки в Астані – під запитанням

У міністерстві закордонних справ Німеччини у понеділок відбулися чотиристоронні консультації на рівні політичних директорів зовнішньополітичних відомств України, Росії, ФРН і Франції. Україну представляє директор департаменту політики і комунікацій МЗС Олексій Макеєв. Зустріч проводилася відповідно до домовленостей, досягнутих під час телефонної конференції міністрів закордонних справ цих чотирьох країн, що відбулася 2 січня.

На час підготовки цієї інформації результатів консультацій було відомо небагато, оскільки вони відбувалися у закритому для ЗМІ режимі. Наразі йдеться лише про досягнення «технічних результатів».

Зустріч була організована у так званому «нормандському форматі» за участю політичних директорів міністерств закордонних справ України, Росії, Німеччини та Франції. Таку назву вона отримала у зв’язку з тим, що саме в такому форматі канцлер Німеччини, президенти України, Росії і Франції вперше збиралися у червні 2014 року в Нормандії.

Побачаться, якщо йтиметься про позитивні результати

Під час зібрання політдиректорів у Берліні обговорювалися питання імплементації Мінських домовленостей і підготовки до переговорів глав чотирьох держав, яку заплановано провести в Астані. Раніше президент України Петро Порошенко заявляв, що вона відбудеться у столиці Казахстану 15 січня.

Але напередодні проведення консультацій з’явилося повідомлення представника уряду ФРН Штеффена Зайберта, який заявив, що глави Німеччини та Франції не бачать сенсу у зустрічі нормандської четвірки з урегулювання кризи в Україні, якщо вона не дасть відчутних позитивних результатів. Тож наразі узагалі невідомо, чи відбудеться нарада в Астані, і коли саме. За словами Зайберта, яке цитує агентство ДПА, ініціювати таку зустріч є сенс лише у разі, якщо буде перспектива справжнього прориву.

Скасовувати санкції чи ні

Франсуа Олланд
Франсуа Олланд

Такої само думки дотримується президент Франції Франсуа Олланд, якого цитують німецькі ЗМІ.

За його словами, він полетить у Казахстан лише в разі, якщо побачить реальні шляхи вирішення конфлікту.

Водночас президент Франції зробив заяву, яку обговорюють і щодо якої точаться дискусії у Німеччині: у разі досягнення відчутного результату у розв’язанні кризи в Україні санкції проти Росії мають бути скасовані. Інакше обмежувальні заходи залишаться чинними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG