Доступність посилання

ТОП новини

Вступ Литви до єврозони – уроки для України


Вступивши до єврозони, Литва розпрощалась із радянським минулим остаточно – експерти

Кив – Литва стала дев’ятнадцятою країною ЄС, яка запровадила євро. Як заявив з цього приводу віце-президент Єврокомісії з питань євро Валдіс Домбровскіс, входження Литви до єврозони завершило повернення балтійських держав до політичного й економічного осердя Європи. В Україні провідні ЗМІ 1 січня поінформували свою аудиторію про вступ Литви до єврозони як важливу для цієї держави подію. Насправді ж, як відзначають експерти, ця подія важлива і для України, котра за рік запровадить з Євросоюзом зону вільної торгівлі.

Насамперед, експерти заспокоюють, що торгівля між Україною і Литвою після вступу останньої до єврозони не постраждає. Литовських, як і інших західних, інвесторів швидше відлякують від українського ринку вітчизняна корупція і не реформована система ділових відносин, зазначать фахівці. Та ж Литва подолала корупцію, звела до мінімуму спілкування між бізнесом і регуляторними органами та надала дієву підтримку малому і середньому бізнесу, наголошують експерти.

Володимир Лановий
Володимир Лановий

Водночас, на їхню думку, запровадження Литвою євро навряд чи суттєво вплине на її торгівлю з Україною, оскільки торговельні відносини залежать не лише від ситуації в Україні, а і від кон’юнктури (пропозицій і цін на товари і послуги) на європейському ринку. До того ж, відповідно до правил у зоні вільної торгівлі ЄС, усі держави-члени перебувають у так званому «валютному коридорі». Український бізнес враховує ці нюанси, торгуючи з державами ЄС. Про це Радіо Свобода розповів президент центру ринкових реформ, економіст Володимир Лановий.

Україна вже працює у зоні євро по зовнішній торгівлі з литовською державою
Володимир Лановий

«Якщо у попередні роки сильно відрізнявся курс литовської валюти (літа) до євро, то це впливало на попит усередині Литви щодо імпортних товарів. Але є ще одна обставина, що країни-члени ЄС, які користуються місцевою валютою, знаходяться у так званому «валютному коридорі». Отже, спекулювати девальваційними або револьваційними операціями місцевим владам не дозволено, вони мають триматись євро. Тому виходить, що таких значних впливів не відбуватиметься, тим більше що Україна вже працює у зоні євро по зовнішній торгівлі з литовською державою», – зазначив Лановий.

Віталій Кравчук
Віталій Кравчук

Київський економіст Віталій Кравчук не побачив великих ризиків для українського бізнесу від того, що Литва запровадила євро. Тим більше, що Україна провадить розрахунки з європейськими торговельними партнерами здебільшого у цій валюті.

У зв’язку з тим, що Литва вступила до єврозони, ситуація у нашій зовнішній торгівлі особливо не зміниться
Віталій Кравчук

«У зв’язку з тим, що Литва вступила до єврозони, ситуація у нашій зовнішній торгівлі особливо не зміниться. Ми пересилаємо розрахунки в американських доларах або в євро», – пояснив Кравчук у розмові з Радіо Свобода.

За його словами, запровадження євро насамперед полегшить співпрацю литовського бізнесу із державами «старої Європи», такими як Німеччина, Франція та інші. Ситуація ж на Сході України і корупція у державних регуляторних органах навряд чи збільшать інтерес литовців до приходу на український ринок, зазначив експерт.

Сергій Грабовський
Сергій Грабовський

Політолог і публіцист Сергій Грабовський вбачає геополітичний аспект у тому, що Литва вступила до єврозони. Із введенням євро як національної валюти Литва (услід за Естонією і Латвією) назавжди вийшла з пострадянської системи «фінансово-економічних координат», зазначив експерт у розмові з Радіо Свобода. На його думку, Литва йшла до цього кроку від перших днів виходу зі складу Радянського Союзу і відновила свою незалежність.

До того ж, Литва стала членом єврозони якраз тоді, коли влада Греції ( в якій домінують ліві сили) оголосила про готовність вийти з зони євро, що може призвести до негативних наслідків, відзначив Грабовський.

«Ми можемо побачити колосальну різницю між Балтійськими державами, які після тривалої радянської окупації виявились готовими до ринку, до нормального користування державними фінансами, власне, до європейської інтеграції, – і Грецією, в якій соціалістичні експерименти (хоча Греція і член ЄС, і член НАТО) зайшли значно далі. Ці експерименти значно більше зіпсували народну ментальність, ніж у країнах Балтії», – зазначає Сергій Грабовський.

Відтак, на його думку, Литва услід за Естонією і Латвією укріплює економічні і геополітичні позиції Євросоюзу на березі Балтійського моря, тим часом як Греція у Чорноморському регіоні ЄС виявилась слабкою ланкою. Чим скористалась Росія, яка під виглядом підтримки православних братів активізувала прокремлівську політику на півдні ЄС, зауважив експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG