Доступність посилання

ТОП новини

За рік діаспора та Україна стали ближчими – український священик у США


©Shutterstock
©Shutterstock

Через події останнього року в Україні й українська діаспора багато чого дізналася про себе

Багаточисельна громада у США відзначає Різдво за юліанським календарем. Українська служба «Голосу Америки» розмовляла про громаду, об’єднану навколо церкви, разом із настоятелем Українського православного собору Святого Андрія, що у Вашингтоні, отцем Володимиром Штеляком. Його прихожани святкують Різдво 6-7 січня, разом з Україною, і він розповів, що особливого є в об’єднуючому дусі цього свята.

– Насамперед, вітаємо з цим великим святом Різдва. Це свято є дійсно оновлюючим і оживляючим святом і елементом у нашому житті. Він є дійсно духом, який об’єднує людину на одному континенті чи іншому, чи молоду дитину з матір’ю, чи з бабцею, родини, країни. Хоча це є релігійне свято, воно дає більше, ніж релігію. Саме тому, що Ісус Христос народився у дуже скромних умовах. Він не був славною людиною, він не мав багатих друзів. І все ж таки за останні 2000 років світ радикально був змінений через той акт і через ту подію, яку ми сьогодні святкуємо, а саме Різдво Христове. Чому? Тому що Христос приніс щось, що до того часу у світі не було. Ісус Христос приніс любов. Життя не було вартісне. Шанувати ближнього, бути харитативним не було пріоритетом. Люди помирали, не шанували інші плем’я. Світ дійсно був надзвичайно гірший до Христа. (Різдво – ред.) для нас православних, чи християн взагалі, є релігійне свято. Ми спускаємося глибше ніж цей історично-культурний, психологічний чи філософський стан. Для нас є літургія, традиція, коляда, свята вечеря – ці елементи є важливими. Христос прийшов дати любов.

– Багато довелося пережити українцям і Україні у 2014 році. Щоб Ви побажали нам усім у 2015-му?

– Насамперед, для нас є велика нагода, приємна і благодать, мати цю можливість бути у Вашому професійному колективі та таким способом висловити слова нашої душі та доставити ці слова у душі наших братів і сестер в Україні. Ми є далеко, але ми є так близько. За останній рік і ми навчилися набагато більше про нас, що ми можемо глибше черпати, що ми можемо більше зробити, що нам треба більше зробити. Чи то через молитву, чи то через будь-які харитативні акції, дії, людина має безмежну (кількість ресурсів – ред.). Ми маємо допомагати та пропагувати це. Ми вітаємо всіх українців сьогодні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG