Доступність посилання

ТОП новини

Республіканці у Конгресі: працювати з Обамою будемо, але скасуємо його «дітище»


Окрім реформи охорони здоров’я, республіканці планують агітувати проти нинішньої міграційної політики і відновлення стосунків із Кубою

Американський Сенат та Конгрес 114-го скликання приступає до роботи. Республіканська партія отримала карт-бланш – тепер їм доведеться не лише впроваджувати в життя свою програму, але і співпрацювати з президентом США Бараком Обамою. Від їхнього успіху залежатиме перспектива завоювання республіканцями президентського крісла через два роки.

Республіканці, що виграли проміжні вибори до обох палат Конгресу, обіцяють нелегкі два роки американському президенту Бараку Обамі.

«Ми полагодимо Вашингтон, який втратив зв’язок з реальністю та часом», – сказав один із новообраних сенаторів Корі Ґарднер.

Серед тих, хто гратиме м’язами в американському уряді, – новообраний сенатор Том Тіліс. Він обіцяє, що за республіканців Конгрес працюватиме ефективно.

«Ми давно не бачили, щоб законопроекти з Палати представників Сенату швидко лягали на президентський стіл. Взявшись за відновлення функцій Конгресу, ми зможемо вилікувати економіку», – сказав він.

У планах республіканців – скасувати, обмежити та переглянути головне досягнення президента США, реформу охорони здоров’я.

Сам Обама стверджує, що готовий співпрацювати з підконтрольним республіканцям Конгресом. За його словами, американці хочуть бачити, що Вашингтон працює.

Віце-президент США Джозеф Байден переконаний, що медична реформа є вдалою.

«Ми нарешті закінчили дискусію щодо того, чи є медична опіка правом чи привілеєм. Ми вважаємо, що в Америці кожен має право на адекватне медичне страхування, і цей закон дає це право», – сказав він.

Чимало республіканців обіцяють розгорнути кампанію проти, на їхній погляд, ліберальної міграційної політики президента та відновлення дипломатичних стосунків з Кубою.

Республіканці, за словами новообраного сенатора Бена Сессі, за два роки повинні закласти фундамент для президентських виборів.

«Треба визнати – головні проблеми, які стоять перед країною, не будуть вирішені у найближчі два роки. Ми повинні підготувати ґрунт для виборів президента у 2016 році», – сказав він.

Демократи вже теж думають про наступні вибори.

«Якщо ми надішлемо потужний економічний сигнал середньому класу, то він не лише згуртує нашу партію, але і допоможе у перегонах 2016 року», – сказав американський сенатор Чак Шумер.

Які б амбіції не мали б обидві партії, очевидно, що новообраному Конгресу та президентові доведеться знаходити спільну мову, аби країна могла ефективно функціонувати протягом двох років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG