Доступність посилання

ТОП новини

Путіну забракло у війську громадян Росії?


Чи будуть таджики служити в російській армії?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Чи будуть таджики служити в російській армії?

Набрав чинності указ Путіна про те, що іноземці мають право служити в російській армії

Із 2 січня набрав чинності указ російського президента Володимира Путіна про те, що іноземці мають право служити в російській армії. П’ятирічний контракт із російськими збройними силами можуть підписати іноземці віком від 18 до 30 років, які також можуть вибрати і цивільну службу в Міністерстві з надзвичайних ситуацій чи Міністерстві внутрішніх справ. Щоправда, іноземцям потрібно володіти російською мовою та не мати судимості. Журналісти Радіо Свобода дізнавалися, наскільки великий є попит на подібну роботу в країнах, що межують з Росією, і чиї громадяни ще можуть пам’ятати російську мову з радянських часів.

Не минуло року з того часу, як російські солдати з’явилися у Криму в формі без розпізнавальних знаків, і початку бойових дій на сході України, як в Росії відчули, що місцевих військових не вистачає. Досі, щоб піти служити в російське військо, потрібно було мати російське громадянство, або ж спеціальний дозвіл. І більшість із російських військових-іноземців проходили службу на території своїх країн.

Російські військові бази є у Вірменії та Таджикистані, російські військові також присутні в різних сепаратистських регіонах на території колишнього Радянського Союзу, від молдовського Придністров’я до Абхазії та Південної Осетії на території Грузії. Але указ означає, що віднині цих закордонних військових можуть послати за кордон, у випадку «військової» ситуації.

«Всі військовослужбовці, які є іноземними громадянами, беруть участь у виконанні завдань в умовах воєнного стану, а також в умовах збройних конфліктів відповідно до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, міжнародних договорів РФ і законодавством РФ», – мовиться в указі президента Росії.

Хоча російські коментатори не пов’язують появу указу з ситуацією на сході України, куди, за повідомленнями з багатьох джерел, Росія постачає не лише «добровольців», але і спрямовує військових регулярної армії, аналітики говорять, що він є частиною зусиль із модернізації та професіоналізації російської армії. Також, на думку деяких аналітиків, Росія намагається таким чином посилити свій вплив у країнах Центральної Азії, що межують з Афганістаном, звідки США та їхні союзники виводять свої війська.

Кореспонденти Таджицької редакції Радіо Свобода, повідомляють, що сотні таджиків служать у російській армії, патрулюючи кордон із Афганістаном. Нині їхня кількість може збільшитися. Таким чином, російських військових, які служать там за контрактом, можна буде перекинути до інших місць.

З огляду на зарплати, а контрактник отримує близько 500 доларів на місяць, що за місцевими мірками чималі гроші, експерти очікують зростання кількості бажаючих служити в російській армії.

В інтерв’ю кореспонденту Радіо Свобода місцеві молоді люди розповідають, що служба в армії могла б бути кращою альтернативою, ніж робота, яку мають таджицькі заробітчани в російських містах. Щороку сотні тисяч робітників із Центральної Азії прибувають до Росії в пошуках роботи.

Питання набуло актуальності після окупації Криму

Питання про те, щоб дозволити іноземцям служити в російському війську постає не вперше. Подібний проект указу вже з’являвся і на президентському сайті, щоправда президентом тоді, в 2010 році, був нинішній прем’єр Дмитро Медведєв. Він тоді так і не підписав подібного документа.

А тепер це питання постало через кілька тижнів після того, як Росія окупувала Крим, – у квітні минулого року. Тоді керівник Федерації мігрантів Росії звернувся до Путіна із запитанням, чи трудові мігранти можуть служити в російській армії.

За словами Мухаммеда Аміна Маджумбера, близько 100 тисяч мігрантів були готові «захистити інтереси Росії будь-де в світі». Цей крок тоді розглядали як спробу трудових мігрантів отримати російське громадянство, і таким чином отримати соціальний та юридичний захист російської держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG