Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні – 100 років від дня народження Василя Симчича, виконавця ролі Захара Беркута


З Коломийської школи № 1 розпочинається відзначення 100-річчя від дня народження відомого українського актора театру і кіно, театрального режисера Василя Симчича. Саме сьогодні, у день уродин актора, тут відкрили присвячений йому стенд.

Основні ж урочистості ще попереду – 25 січня до Коломийського академічного обласного українського драматичного театру імені Івана Озаркевича приїдуть відомі українські кіноактори і режисери. Про це повідомив його син, теж актор коломийського театру Зіновій Симчич.

У 1939 році Василь Симчич став добровольцем Карпатської України, побував у мадярському полоні, в 40-роках був законспірованим членом ОУН, у 1947-му енкаведисти заарештували його на кілька місяців «за співпрацю з бандерівцями». Майже 20 років творчість Василя Симчича була пов’язана з коломийським театром, з 1944 року був тут провідним актором, згодом режисером і головним режисером. Коли у 1962 році професійний коломийський театр було закрито, щоб врятувати його від загибелі, Симчич створив народний самодіяльний театр імені Ярослава Галана.

Широкому ж загалу став відомим як актор Київської кіностудії імені Олександра Довженка. Знімався у фільмах режисерів Леоніда Осики «Камінний хрест», Бориса Івченка «Анничка», «Пропала грамота», Юрія Іллєнка «Білий птах з чорною ознакою». Найбільшої слави йому принесла роль Захара Беркута в одноіменному фільмі Леоніда Осики за сценарієм Дмитра Павличка.

Помер Василь Симчич у 1 березня 1978 року, у віці 63 років. Його іменем названа вулиця в Коломиї, на якій він жив.

XS
SM
MD
LG