Доступність посилання

ТОП новини

Автобуси в АТО: маршрути, які не можна скасувати


Водій розглядає осколкові отвори на лобовому склі автобуса, який був пошкоджений недалеко від Донецького аеропорту. Листопад 2014 року
Водій розглядає осколкові отвори на лобовому склі автобуса, який був пошкоджений недалеко від Донецького аеропорту. Листопад 2014 року

Бойовики «ДНР» і «ЛНР», як і українські державні установи, намагаються встановити контроль над пасажирськими перевезеннями в зоні АТО

Рішення РНБО значно обмежити пересування в зоні АТО насправді ніяк не змінило ситуацію на лінії зіткнення. Великі автобуси – «АТО-буси» – спокійно продовжують возити людей крізь усі блокпости. Навіть так звані транспортні коридори «створені» РНБО саме в тих місцях, де вже місяцями здійснюються пасажирські перевезення між територіями, захопленими «ЛНР» чи «ДНР» і підконтрольними Україні. З іншого боку перевізників намагаються поставити на облік донбаські сепаратисти.

На початку 2015 року українські можновладці занепокоїлися станом пасажирських перевезень у зоні АТО.

Державна інспекція України з безпеки на наземному транспорті повідомила, що з 6 січня 2015 року припиняється продаж квитків та перевезення пасажирів на автобусних маршрутах до зупинок, що розташовані, згідно з чинними розкладами руху, на території проведення антитерористичної операції.

Олександр Турчинов
Олександр Турчинов

А кількома днями раніше секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що для проведення комплексних антитерористичних заходів запроваджене обмеження на пересування територією, де проходить антитерористична операція.

«Через лінію зіткнення створено сім транспортних коридорів, всі інші шляхи перекриті», – пояснив він.

Ці заяви і розпорядження спричинили багато вигадок у мешканців Донецької і Луганської областей і їхніх родичів в інших регіонах країни.

У Луганську і Донецьку почали поширюватися чутки, що з Різдва українські військові повністю припинять перетин так званої лінії зіткнення. Це викликало неабияку паніку серед тих, хто намагався виїхати із захоплених бойовиками міст у січні навіть за допомогою власного авто.

«При перевірці документів на блокпосту «ЛНР» мене попередили, що я даремно намагаюся виїхати в Сєверодонецьк. «Ополченці» казали, що «укропи» всіх «завертають» назад до Луганська, нібито через вказівку Турчинова, – розповідає вимушений переселенець Олександр, який відважився на власній Geely завітати на новорічні свята до батьків, що залишилися в Луганську. – Але я проїхав усі українські блокпости без перешкод. Був звичайний огляд багажника, як і в грудні».

Щодо так званих семи коридорів, які встановили в РНБО, мешканці Донбасу кажуть: українські посадовці просто легалізували вже існуючі безпечні маршрути, що ведуть повз території, де є накопичення військової техніки і досі триває військова напруга.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Нагадаємо, що спікер АТО Андрій Лисенко назвав такі коридори:

Луганськ – Щастя – Новоайдар;

Луганськ – Станиця Луганська – Широкий;

Фащівка – Дебальцеве – Артемівськ;

Горлівка – Артемівськ;

Донецьк – Курахове;

Донецьк – Маріуполь (через Волноваху);

Новоазовськ – Красноармійськ – Талаківка – Маріуполь.

Саме цими напрямками завжди прямували великі рейсові автобуси, що після скасування пасажирських поїздів із зони АТО здійснювали перевезення усіх охочих.

І ці рейси діють, незважаючи на «припинення продажу квитків», що було анонсоване 6 січня транспортною держінспекцією.

«Є купа нелегальних маршруток до Харкова, Дніпра»

«Із Донецька відкриті основні маршрути на північ і південь області, – розповіла 8 січня донеччанка Наталія, що часто їздить в Харків до друзів. – У місті зараз працює один автовокзал – «Південний». З нього ходять рейси на Маріуполь, Краматорськ, Слов’янськ, Харків і Одесу. Через переоформлення документів на звільнених територіях є невеликий ажіотаж, тому всі квитки беруть заздалегідь. Рішення РНБО на перевезеннях ніяк не відбилося, маршрути не скасовували (вчора перевіряла). Тільки рейс «Донецьк – Краматорськ – Слов’янськ» ходить в об’їзд Ясинуватої. Сполучення здійснюється тільки автобусами. Якщо потрібно на поїзд, треба добиратися до Костянтинівки, звідти на Київ іде «Інтерсіті». Проте є купа нелегальних маршруток до Харкова, Дніпра – ціна десь вище на 50–70 гривень, ніж офіційний автобус. У «нелегалів», як правило, є пропуск «ДНР», тому вони без об’їзду возять через Ясинувату на північ області. Ще є приватний, але офіційний перевізник, «Шериф-тур», що возить до Києва з Донецька, на ці автобуси є величезний попит».

Нема ніякої проблеми забронювати квиток на рейсовий автобус у зону АТО з Києва, Харкова чи інших міст України.

Приватні перевізники охоче продають місця в автобусах через інтернет. Наприклад, квиток на автобус «Київ – Старобільськ – Луганськ» можна замовити за 350 гривень. Відправлення щоденно о 18:00 та 20:00. «АТО-буси» (так їх прозвали самі перевізники – ред.) забирають пасажирів із території Центрального автовокзалу, але стоять неподалік місць, куди офіційно під’їжджають інші рейсові автобуси.

«Ще за годину до відправлення стоїть велика черга пасажирів, бо квитки продають без вказаних місць, – розповідає Марина, переселенка, яка повернулася на початку січня в Луганськ забрати речі. – «АТО-буси» з Києва в Луганськ зараз їздять по двоє, один за одним, бо так безпечніше. Кажуть, багато було випадків, коли через поломки в «сірій зоні» пасажири чекали на допомогу понад добу – і сепаратисти, і українські військові побоювалися приїхати до водіїв і відтранспортувати автобус. А зараз водії їздять ось такими «караванами…».

Схоже, держава розуміє потреби мешканців Донбасу і попри всі грізні заяви не заважає перевізникам їздити в зону АТО і назад.

Але різноманіття «АТО-бусів» привернуло увагу жадібних до грошей сепаратистів.

Так, у Луганську 7 січня створена «робоча група з розгляду питань, пов’язаних із перевезенням пасажирів і багажу на міжміських і приміських маршрутах», повідомляють «офіційні» сайти «ЛНР». На робочу групу покладене завдання контролювати маршрути руху транспортних засобів, наявність дозвільних документів на перевезення, постановку на податковий облік та сплату податків до «бюджету Луганської народної республіки», пишуть сепаратисти і погрожують відбирати транспортні засоби «при встановленні фактів порушення правил перевезень».

Але навряд чи додаткові побори припинять рейси, що залишилися єдиними «шляхами життя» для мільйонів жителів Сходу України.

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG