Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони скоротять на одну шосту, а всіх керівників перевірять на детекторі брехні


Степан Полторак
Степан Полторак

Міністр Степан Полторак спростував чутки про перенесення бази Військово-морських сил із Одеси до Миколаєва

Минулий рік довів, що українська армія потребує докорінних реформ. Зараз Міністерство оборони працює над новою концепцією, яка врахує актуальні загрози, зміну позаблокового статусу та інші фактори.

Українській військовий бюджет цього року збільшили у півтора раза – із 27 мільярдів гривень до 44 мільярдів. Тепер набагато більше коштів буде відправлено на розвиток озброєння – 14 мільярдів на відміну від минулорічних чотирьох. Про це журналістам на брифінгу розповів міністр оборони України Степан Полторак.

Міністр згадав і волонтерську допомогу. За його даними, вона склала 153 мільйони гривень, одна п’ята з яких прийшла за допомогою смс-повідомленнь від українських громадян. Також волонтери безпосередньо передали на облік Міністерства оборони амуніції, військових товарів та товарів загальної потреби на 361 мільйон гривень. Багато хто з волонтерів відвозить допомогу безпосередньо до солдатів, отже, реальні обсяги допомоги ще більші.

«На мою думку, недостатньо велася робота щодо протидії корупційним схемам, які були в Міністерстві оборони. Треба над цим працювати», – зазначив Полторак. За його словами, наступного року корупційні схеми закриватимуть ефективніше.

Міністерство оборони вже почали скорочувати

Міністр повідомив, що наступного року апарат Міністерства оборони та Генштаб зазнає скорочень. Із міністерства звільнять 125 працівників, залишаться 625. Майже стільки ж буде в Генштабі – там звільнять 74 людини. Одного заступника голова відомства вже відправив на звільнення.

«Я, як міністр, поки не маю запитань лише до першого заступника, Руснака Івана Степановича. До інших заступників, яких до речі не так багато залишилось, у мене запитання є. Один із них, який у тому числі відповідав за матеріальне забезпечення, від мене вчора отримав направлення на військово-медичну комісію на предмет проходження та звільнення зі служби», – заявив міністр. Мова йде про генерал-лейтенанта Олександра Ліщинського.

Після скорочення усі керівники структурних підрозділів пройдуть перевірку на поліграфі – детекторі брехні. Міністр оборони спростував чутки про перенесення бази Військово-морських сил із Одеси до Миколаєва. За його словами цього робити не потрібно.

Флот залишається в Одесі

«Одеса є морським містом і в планах такого у нас немає. Тоді, коли буде кінцева концепція завершена, ми тоді будемо приймати остаточне рішення. Але сьогодні питання про перенесення військово-морських сил у Миколаїв не стоїть», – повідомив міністр.

У рамках реформування Збройних сил у міністерстві буде створено новий департамент із матеріального забезпечення. Його очолить волонтер Неллі Стельмах. Також розробляються нова концепція із забезпечення житлом та доктрина сучасного медичного забезпечення.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG