Доступність посилання

ТОП новини

Теракт у Парижі: українці співчувають і звертають увагу на Росію


Кияни вшанували загиблих в теракті французів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Кияни вшанували загиблих в теракті французів

«Доки у світі є державний тероризм, він підживлюватиме тероризм інших форм. Це тероризм, жертвами якого є українці, а тепер стали французи» – Чубаров

Київ – Українські політики, громадські діячі, митці висловлюють співчуття Франції та родинам журналістів, загиблих під час теракту в редакції журналу Charlie Hebdo. Чимало з них прийшли просто під стіни французького посольства, куди кияни другий день поспіль несуть свічки та квіти. Серед тих, хто прийшов підтримати Францію – і лідери мусульманських спільнот України. Більшість політиків та експертів наголошують, що подібна терористична загроза нависла й над Україною

Низка українських політиків прийшла у четвер до посольства Франції, щоб висловити співчуття французькому народові та родинам дванадцятьох загиблих у теракті 7 січня. Серед них – і лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Доки у світі є державний тероризм, він підживлюватиме тероризм інших форм. Це не ісламський тероризм! Це державний тероризм, жертвами якого є Україна та українці, а тепер стали французи
Рефат Чубаров

«Ми всі шоковані тим, що сталося в Парижі. Ми всі – люди різних національностей і віросповідань. Терор і його наслідки завжди жахливі. Права людини і свобода слова мають в однаковій мірі дотримуватися скрізь. Але маємо бути чесними: доки у світі є державний тероризм, він підживлюватиме тероризм інших форм. Це не ісламський тероризм! Це державний тероризм, жертвами якого є Україна та українці, а тепер стали французи», – вважає один з лідерів кримськотатарського народу.

Світлана Заліщук
Світлана Заліщук

Трагедія у Парижі є одним із проявів міжнародної загрози тероризму, яка тяжіє зокрема й над Україною, завила Радіо Свобода депутат від «Блоку Петра Порошенка» Світлана Заліщук, яка теж прийшла підтримати Францію до її посольства.

Ми, українці, нині боремося з терористичною агресією. Франція – віддалена від місць, де тривають збройні конфлікти. І в її серці теж відбувається теракт
Світлана Заліщук

«Загроза тероризму є міжнародним явищем. Вона не прив’язана до тої чи іншої території чи народу. Ми, українці, нині боремося з терористичною агресією на сході нашої держави. Франція – мирна держава, віддалена від місць, де тривають збройні конфлікти. І в її серці теж відбувається теракт. Дуже багато українців співпереживають родинам тих, хто загинув у Парижі, бо самі добре знають, що таке ризикувати життям, відстоюючи свої погляди», ­– підсумовує депутат.

Із карикатуристом можна судитися, але в жодному разі не вбивати його – художник

Українські митці долучаються до співчуття. Один із них, карикатурист Олексій Кустовський, визнає, що нині сатиричний жанр несе дедалі більшу небезпеку його авторам.

В Україні загрози для карикатуристів та сатириків були в часи Кучми та Януковича: хлопців переслідували, їх судили. Але такого – не було
Олексій Кустовський

«Байдуже, що намалював художник. За жоден малюнок не можна вбивати, бо це є варварством. Якщо чиїсь почуття ображені – є суд. Для мене та багатьох моїх колег в Україні релігійні теми є занадто тонкими сферами, я намагаюся оминати їх, – зізнається художник. – Однак давайте враховувати сатиричні традиції Франції та конкретного видання зокрема, яке існує з 1960-х років, і часто судиться з тими, кого висміює. В Україні подібні загрози для карикатуристів та сатириків були в часи Кучми та Януковича: хлопців переслідували, їх судили. Але такого – не було».

Віталій Кулик
Віталій Кулик

Багато спільного між ситуацією в Україні та Франції щодо загрози тероризму та об’єктів агресії бачить політолог Віталій Кулик.

«Виклики є подібними: і тут і там бачимо намагання за допомогою тероризму зупинити свободу слова. Там – релігійні фанатики, тут – озброєні люди. Франція – має давні традиції сатиричного жанру. Багато в чому нам їх важко зрозуміти. Журнал, який зазнав атаки, його карикатури – це фактично бунт атеїстів, які відстоюють свої права. Це перший крупний теракт проти преси у Франції. І зрештою, французький уряд не був готовий протидіяти таким викликам», – підсумовує політолог.


І він, й інші експерти, політики й митці опитані Радіо Свобода, закликають до солідарності з Францією в цей важкий час, і закликають українців та владу держави бути пильними, оскільки на думку переважної більшості з них, подібні терористичні загрози є й у сьогоднішній Україні, зокрема – через конфлікт із російськими військами та сепаратистами на сході держави.


На цю ж тему:

08.01.2015
Чорний день в історії французької журналістики

В результаті нападу на редакцію видання «Шарлі Ебдо» у Парижі загинуло 12 людей, 20 поранені. Світ вшановує пам’ять загиблих далі
08.01.2015
Мусульманський світ по-різному реагує на розстріл у Парижі

Але переважає засудження нападу як такого, що суперечить вченню ісламу далі
08.01.2015
Апологія карикатури. Соцмережі про Charlie Hebdo

Дискусії в соцмережах щодо французької трагедії далі
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG