Доступність посилання

ТОП новини

Коли саме Євросоюз скасує візи громадянам України?


©Shutterstock
©Shutterstock

«Реально ми можемо очікувати на перехід до усіх цих безвізових процедур і режимів не раніше осені цього 2015 року» – Огризко

Київ – У 2015 році може здійснитися одна з мрій українців – Євросоюз скасує візовий режим. Це відкриє широкі можливості для налагодження політичних, ділових, наукових контактів і звичайного спілкування між людьми, упевнені українці. Європейці ж до запровадження безвізового режиму для громадян України ставляться менш оптимістично, хоча і не виключають, що це станеться до кінця цього року. Чи справді українці незабаром вільно їздитимуть до ЄС, чи, навпаки, безвізовий режим з Євросоюзом і надалі залишатиметься «українською мрією»?

Євген Перебийніс
Євген Перебийніс

Речник Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс переконаний, що безвізовий режим між Україною та Євросоюзом запрацює до кінця нинішнього року. Адже Київ виконав більшість необхідних для цього завдань на законодавчому рівні, відповідно до Національного плану дій з лібералізації візового режиму.

Сподіваємось, що на саміті у Ризі буде ухвалене рішення про скасування візового режиму з боку Євросоюзу для України
Євген Перебийніс

«Важливим елементом і важливою подією під час головування Латвії в ЄС (у першому півріччі 2015 року) стане Ризький саміт «Східного партнерства». Сподіваємось, що саме на цьому саміті у Ризі буде ухвалене рішення про скасування візового режиму з боку Євросоюзу для України», – повідомив представник МЗС у розмові з Радіо Свобода.

Володимир Огризко
Володимир Огризко

Колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко вважає, що на Ризькому саміті буде оголошено про рішення Євросоюзу запровадити безвізовий режим для громадян України. Сам же безвізовий режим запрацює пізніше, вважає дипломат. Він упевнений, що цьому не завадить відсутність контролю з боку Києва за ділянкою українсько-російського кордону на території Донбасу, окупованій російськими військовими і місцевими сепаратистами.

Якщо зараз у нас буде контрольована нами так звана буферна зона, то у кінцевому рахунку вона і буде внутрішнім кордоном, через який ніхто не пролізе
Володимир Огризко

«Я собі думаю, що реально ми можемо очікувати на перехід до усіх цих безвізових процедур і режимів не раніше осені цього, 2015 року. Чи вплине на рішення ЄС «тема кордону»? Ні, не вплине! Тому що якщо зараз у нас буде контрольована нами так звана буферна зона, то у кінцевому рахунку вона і буде внутрішнім кордоном, через який ніхто не пролізе. Отже, це не повинно стати жодною перешкодою», – пояснив Огризко у розмові з Радіо Свобода.

Він нагадав, що минулого року ЄС запровадив безвізовий режим для громадян Молдови, при тому, що на молдовській території розташований так званий «російський анклав» – самопроголошена «Придністровська Молдавська республіка», котра не визнає владу Кишинева.

Українці заслуговують на вільне пересування Європою – експерти

Координатор міжнародної ініціативи «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко також налаштована оптимістично – на її думку, незважаючи на внутрішні проблеми і тимчасову втрату частини своєї території, Україна спромоглась виконати більшість пунктів Дорожньої карти з лібералізації візового режиму.

Треба поєднати всі зусилля, щоб підтримати наших співгромадян, переселених із зони конфлікту, і подбати про захист наших кордонів
Ірина Сушко

«Я думаю, що ми все-таки отримаємо безвізовий режим з Європейським союзом цього року. Звісно, ще треба завершити так звану «другу фазу» лібералізації. Окрім цього, треба поєднати всі зусилля, щоб підтримати наших співгромадян, переселених із зони конфлікту, і подбати про захист наших кордонів. Це будуть ті питання, які впливатимуть на готовність Євросоюзу прийняти позитивне для нас рішення. Втім, я залишаюсь оптимісткою і думаю, що робота зроблена достатньо і ми варті того, щоб європейці ухвалили таке позитивне для нас рішення», – зазначила Сушко у розмові з Радіо Свобода.

Сергій Солодкий
Сергій Солодкий

Тим часом, експерт Інституту світової політики Сергій Солодкий вважає, що на заваді позитивному рішенню ЄС щодо безвізового режиму може стати українська корупція. Адже чи не головне завдання, яке мала би виконати Україна – подолати корупцію – наразі Київ виконувати не поспішає. А це може створити проблеми перед Ризьким самітом «Східного партнерства», застеріг експерт.

Будьмо реалістами: все залежить від української влади і від таких позицій: чи будуть реальні кроки у боротьбі з корупцією?
Сергій Солодкий

«Будьмо реалістами: все залежить від української влади і від таких позицій: чи будуть реальні кроки у боротьбі з корупцією? Але тим не менше головний успіх від головування Латвії в ЄС, головне очікування, як стверджує експертне середовище, полягає саме у безвізовому діалозі, щоб все-таки був запроваджений безвізовий режим», – відповів Солодкий на запитання Радіо Свобода щодо можливості скасування віз для українців.

МВС готується видавати біометричні паспорти – Аваков

Допоки дипломати й експерти міркують над питаннями візової лібералізації, міністерство внутрішніх справ України встановило вартість біометричного паспорту. Саме наявність біометричних паспортів є однією з головних передумов безвізового режиму з ЄС. Виготовлення паспорту коштуватиме трохи більше ніж 500 гривень. Стандартний термін виготовлення документа – 20 днів, а отримати паспорт можна буде в одному з майже семисот відділень Державної міграційної служби. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

Він також зазначив, що для уникнення корупційної складової уряд України ухвалив рішення виготовляти біометричні паспорти на державному поліграфічному комбінаті «Україна».

Лідери ЄС мали би підтримати євроінтеграційні прагнення більшості громадян України таким рішенням, як скасування для них візового режиму, вважають експерти. Адже, за даними соціологів, у 2014 році понад 60 відсотків українців виступили за європейську інтеграцію України. У грудні 2014 року 57 відсотків населення країни підтримували вступ до Європейського союзу, засвідчили результати опитування від Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучерова».


На цю ж тему:

09.01.2015
Видача біометричних паспортів розпочнеться з 12 січня – Яценюк

На даний час в Україні працює 35 терміналів, які протягом місяця можуть видавати до 30 тисяч паспортів, із 15 лютого запрацюють 606 терміналів далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG