Доступність посилання

ТОП новини

На окупований Донбас з’їхалися і праві, і ліві ультрарадикали Росії – Мацука


Олексій Мацука
Олексій Мацука

«Можна зустріти бритоголових скінхедів-неонацистів із російськими шовіністичними поглядами, поруч із ними якісь робітничі партії»

У Донецькій області зберігається напружена ситуація. На території, яку контролюють сепаратистські угрупування, лунають вибухи та чути постійно стрілянину, а на території, яку контролює українська армія та уряд – вирішують питання бюджету на 2015 рік та повернення життя у звичний режим. Наскільки ж відрізняється життя українців на Донеччині на окупованій території та на звільненій? Про це в ефірі передачі «Свобода сьогодні» розповів Олексій Мацука, автор спеціального проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

– Останніми днями на Донбасі дуже сильні морози. Як люди витримують у таких умовах без тепла?

– На території міста Донецька зараз дійсно температура від мінус 16 до мінус 20 градусів – залежно від того, чи є вітер, чи немає, і від того, чи це день чи ніч, і з огляду на те, що відбуваються бойові дії. Деякі громадяни залишаються без опалення і без квартир, і це ще більше ускладнює ситуацію у порівнянні з тим, що було влітку. Крім того, на цій території представники незаконних озброєних формувань «ДНР» та інших відкрили кімнати для обігріву людей, але кімнати – це більше такий рекламний трюк з їхнього боку, тому що вони працюють до 16-ї години, а саме морози настають після 18-ї години, коли вночі людям нема куди йти (з тієї категорії громадян, які не мають домівок).

– Тобто вони турбуються про населення тільки до 16-ї години, не цілодобово, так?

Це все виглядає більше як для камери телеканалу «ДНР Тудей» чи іншого якогось

– Це так виглядає, так. Тобто ті кімнати, вони працюють за таким графіком. Раніше, до речі, рік тому і два роки тому, коли морози у січні починалися, то місцева адміністрація – Донецька міська рада і обласна адміністрація – вони були кураторами встановлення пунктів обігріву по основних районах міста Донецька. А зараз ця традиція повторюється, але там нема МНС, немає медичних співробітників, це все виглядає більше як для камери телеканалу «ДНР Тудей» чи іншого якогось. Це виключно за графіком для певної категорії громадян, які мають туди доступ.

– При цьому у Донецьку район аеропорту постійно обстрілюють. Що Вам відомо про цю ситуацію?

У Донецьку сепаратисти використовують терикони для того, щоб там встановлювати своє обладнання для пострілів по населеному пункту Піски та по аеропорту

– Протягом останніх трьох днів постійно чути вибухи в Донецьку, в районі аеропорту, про це повідомляють наші журналісти (з «Донбас.Реалії»), які там працюють, і люди, які мешкають власне у Донецьку. Ці вибухи чути як у центральній частині міста, так і особливо у районах, які розташовані ближче до аеропорту. Як кажуть наші журналісти, які перебувають там на місці подій, вибухи чути як з боку населеного пункту Піски, де бійці української армії, так і з боку Донецька. У Донецьку, власне, сепаратисти використовують терикони для того, щоб там встановлювати своє обладнання для пострілів по населеному пункту Піски та по аеропорту. Власне, яка ситуація в самому аеропорті – там, згідно з пропагандистськими каналами Російської Федерації, нібито проходять контроль українські військові, які прибувають туди, але це лише на одному з пунктів пропуску – там є декілька таких пунктів пропуску, через які проходять військові, і частина військових – без контролю з боку представників організації «ДНР».

– Чи відомо про присутність російських сил?

Чутні слова, характерні для російської території. Наприклад той же «поребрик»

– Власне сьогодні телеканал «Військового телебачення» – вони навіть зробили на цьому акцент такий, що під час ротації українських військових на територію колишнього аеропорту – там були чутні слова, характерні для російської території. Наприклад той же «поребрик» та інші слова.

Зараз у так званій «Новоросії» поєднуються і праві, і ліві ультрарадикали. Можна зустріти бритоголових скінхедів-неонацистів із російськими шовіністичними поглядами, поруч із ними якісь робітничі партії або неорадянські типажі

​Тобто таким чином українська сторона хоче показати, що ці слова є характерними для використання громадянами Російської Федерації. Крім того, я Вам скажу так, що за нашими спостереженнями там є громадяни Російської Федерації звичайно, які з неофіційними візитами там перебувають на території міста Донецька. Таких персон дуже багато з Націонал-більшовицької партії, наприклад, Лімонова, якісь скін-хеди є, і так далі... Причому, що найцікавіше – зараз у цій так званій «Новоросії» поєднуються і праві, і ліві ультрарадикали. Наприклад можна зустріти бритоголових скінхедів-неонацистів із російськими шовіністичними поглядами, поруч із ними будуть, наприклад, якісь робітничі партії або такі неорадянські типажі будь-які: анархісти або ще щось таке. І вони поруч всі стоять і боряться за краще життя «ДНР», «ЛНР», «Новоросії» та інших екзотичних таких утворень.

– Тобто такий собі «інтернаціонал»?

– Так. Інтернаціонал. Але він передбачає лівий фронт, так? А тут ми можемо побачити гібридну форму нову таку, де неонацисти разом із лівими радикалами, анархістами.

– А що відбувається на звільненій території?

– Якщо подивитися на територію Донецької області, яка під контролем української армії та українського уряду – то тут відбувається зараз процес бюджетного формування. І, наприклад, Донецька державна обласна адміністрація планує провести колегію наступного тижня щодо бюджетного планування. І вже встановлено цифри. Відомо стало, що за 2014 рік до загального фонду місцевих бюджетів надійшло на 15% менше грошей, ніж за 2013 рік. Звісно, власне 15% зменшення надходжень до загального фонду місцевих бюджетів – це і є показник і результат озброєного конфлікту на території Донецької області. Зараз вирішується питання з розміщенням вимушених переселенців. Вчора було відкрито центр для вимушених переселенців. Але треба зауважити, шо цей центр було відкрито не за рахунок бюджетних коштів, а за рахунок громадських організацій, церковних, релігійних та інших. А держава Україна, на жаль, так на території області поки не створила такий великий якийсь центр для вимушених переселенців.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG