Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко отримує перший біометричний паспорт


Паспортний сервіс Державної міграційної служби України, Київ, 12 січня 2015 року
Паспортний сервіс Державної міграційної служби України, Київ, 12 січня 2015 року

Президент Петро Порошенко і ще група «громадян, які зробили внесок у розвиток та зміцнення держави», отримали сьогодні перші біометричні паспорти для виїзду за кордон. Як повідомила прес-служба голови держави, він наголосив, що першими документи нового зразка отримала «команда, яка має право представляти Україну».

Під час відвідування сервісного центру видачі паспортів Порошенко також заявив, що запровадження біометричних паспортів громадян України для виїзду за кордон – це ключовий крок до запровадження безвізового режиму з країнами ЄС. «Цього кроку ЄС чекає від України для того, щоб надати нам безвізовий режим», – додав він.

Порошенко висловив сподівання, що рішення щодо запровадження безвізового режиму між Україною та країнами ЄС буде ухвалено вже у травні на саміті «Східного партнерства» у Ризі. Після запровадження такого безвізового режиму «з біометричними паспортами всі громадяни України будуть без віз перетинати кордон з країнами Шенгенської зони», сказав президент. Він повідомив, що за підсумками переговорів із міністром закордонних справ Латвії досягнуто домовленість про внесення цього питання до порядку денного саміту.

За словами президента, в березні планується видача близько 30 тисяч таких паспортів, а у квітні – понад 200 тисяч. А перший заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе додала, що з часом процедура видачі документів спрощуватиметься і збільшуватиметься кількість пунктів, де їх можна буде отримати.

Раніше прем’єр-міністр Арсеній Яценюк обіцяв, що біометричні закордонні паспорти почнуть видавати саме 12 січня.

У Євросоюзі наразі висловлюють певні застереження щодо готовності України виконати всі умови отримання безвізового режиму вже найближчим часом. Припускають, що на саміті «Східного партнерства» в Ризі у травні буде ухвалене рішення щодо того, коли Україна зможе отримати такий режим, але вже на цьому саміті він наданий не буде.

Разом із Петром Порошенком перші нові закордонні біометричні паспорти отримали, як повідомила прес-служба президента, зокрема, активісти Майдану – волонтер-медик Олеся Жуковська, поранена снайпером, а також Василь Михалко, який отримав снайперську кулю 20 лютого, коли допомагав пораненому побратиму виходити з-під обстрілу, легендарний «голос Майдану», колишній міністр культури Євген Нищук. Новий паспорт також отримав організатор мобільного шпиталю імені Пирогова Геннадій Друзенко і сотниця «Жіночої сотні» Анна Коваленко. Отримала біометричний паспорт і переселенка з Криму Христина Михайліченко – лауреатка міжнародних конкурсів, яка на минулому тижні перемогла на міжнародному конкурсі піаністів у Нідерландах, а також її мама Наталія Михайліченко. Власниками нових біометричних паспортів тепер також є відомий письменник Андрій Курков, кінорежисер, режисер фільму «Плем’я» Мирослав Слабошпицький, вокаліст київського гурту Brunettes Shoot Blondes Андрій Ковальов. Серед тих, хто одними з перших у країні отримали біометричні паспорти, – журналісти Андрій Цаплієнко та Олександр Аргат.

Біометричні паспорти, як пише прес-служба президента, дозволять громадянам України безперешкодно їздити до країн ЄС після підписання угоди про безвізовий режим. Особливість документа в тому, що це посвідчення особи міститиме електронний носій даних, на якому буде вписано інформацію про біометричні показники власника документа з метою його ідентифікації. Головною ідеєю впровадження біометричних паспортів є суттєве підвищення захищеності суспільства від проявів злочинності та міжнародного тероризму. Однак для українців біометричний паспорт також означатиме, що країна стає на крок ближчою до безвізового режиму з ЄС.

XS
SM
MD
LG