Доступність посилання

ТОП новини

Путіна зможе покарати лише Міжнародний кримінальний суд – юрист


Володимир Путін
Володимир Путін

Поки Володимир Путін є чинним президентом Росії, Україна чи жодна інша держава не може переслідувати його у кримінальному порядку, заявив віце-президент Європейського комітету проти тортур Микола Гнатовський.

За його словами, це справа компетенції Міжнародного кримінального суду.

Гнатовський акцентує, що Путін може бути притягнутий до відповідальності за злочини проти людяності, і процесуальний механізм для цього у міжнародному кримінальному праві існує.

«Що стосується можливості переслідування Путіна в Україні, поки він є чинним президентом Росії, що би він не вчинив, це неможливо. Жодна держава не має права переслідувати у кримінальному порядку чинних глав іноземних держав. Це процесуальна норма кримінального права. Міжнародний кримінальний суд може це робити, але не за агресивну війну. Хоча злочин агресії було включено 2010 року у Статут Міжнародного кримінального суду, суд досі не має юрисдикції щодо нього. Але Путін як організатор системної кампанії злочинів проти людяності й воєнних злочинів, які вчиняються на Донбасі, цілком може бути притягнутий до кримінальної відповідальності у Міжнародному кримінальному суді без рішень Ради Безпеки ООН. Є так звана «відповідальність керівників», ти значно більше вчинив шкоди тим, що віддавав накази, і ці наказі відповідно виконувалися», – заявляє Гнатовський.

Міжнародний кримінальний суд може вести справи щодо геноцидів, злочинів проти людяності і воєнних злочинів.

XS
SM
MD
LG