Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International закликає розслідувати обстріл автобуса під Волновахою


Автобус із тілами загиблих під Волновахою, 13 січня 2015 року
Автобус із тілами загиблих під Волновахою, 13 січня 2015 року

Артилерійський обстріл автобуса, в якому загинули й поранені цивільні мешканці, на сході України має бути розслідуваний якнайшвидше, бо він може становити порушення міжнародного гуманітарного права, заявила сьогодні правозахисна організація Amnesty International.

«Світ має знати правду про цей трагічний випадок. Його необхідно розслідувати ретельно, неупереджено й незалежно як можливе порушення законів ведення війни», – заявив заступник директора організації у справах Європи й Середньої Азії Денис Кривошеєв.

За його словами, відповідальні за цей випадок або не вжили заходів для захисту цивільних, як вимагає міжнародне гуманітарне право, або свідомо влаштували його, що може становити воєнний злочин.

Правозахисники звертають увагу, що відразу після обстрілу просепаратистські сайти повідомили про знищення українського блокпосту, але потім чільний представник угруповання «ДНР» заявив, що їхня артилерія не здатна дострелити до блокпосту.

Але при цьому в Amnesty International заявляють, що наразі не ясно, звідки був здійснений обстріл.

За даними українських силовиків, обстріл на Донеччині був здійснений із захопленого сепаратистами міста Докучаєвська. Внаслідок цього обстрілу з установок «Град» українського блокпосту в населеному пункті Бугас неподалік Волновахи загинули, за даними на цей час, 11 і були поранені 17 пасажирів рейсового автобуса. Число загиблих іще може зрости. Донецька прокуратура за фактом обстрілу відкрила кримінальну справу за статтею «терористичний акт».

За її даними, бойовики угруповання «ДНР», достовірно знаючи, що автошляхом «Донецьк – Маріуполь» переміщуються лише цивільні особи та не припиняється рух пасажирського транспорту, здійснили прицільний удар із використанням системи реактивного залпового вогню «Град», використавши понад 40 снарядів.

А прес-центр антитерористичної операції наголосив, що в місцевості, де внаслідок обстрілу з «Градів» загинули й поранені пасажири рейсового автобуса, відсутні позиції підрозділів українських військових. «Тому подія яскраво свідчить про те, що терористи свідомо відкрили вогонь по мирних мешканцях», – заявив речник АТО Леонід Матюхін.

Водночас у «ДНР» тепер твердять, що непричетні до обстрілу. Зокрема, представник «ДНР» Андрій Пургін заявив, що бойовики «ДНР» не могли обстріляти автобус під Волновахою, який перебував «у глибокому українському тилу». За його словами, місце інциденту – «дуже далеко від лінії зіткнення». Насправді відстань від Докучаєвська до Бугаса – менш як 15 кілометрів.

Ці заяви пролунали після того, як спершу сепаратисти вихвалялися в соцмережах про «успішне знищення» українського блокпосту під Волновахою. Коли стало відомо про загибель цивільних, ці повідомлення почали стирати – так само, як це було після збиття малайзійського авіалайнера минулого літа.

XS
SM
MD
LG