Доступність посилання

ТОП новини

Треба вчитись, а не пити горілку – волонтер про мобілізацію


В Україні невдовзі розпочнеться четверта хвиля мобілізації, втім, експерти вважають її недоцільною

Київ – Під час четвертої хвилі мобілізації повістки отримають близько 50-ти тисяч українців. Чоловіки і жінки. В комісаріатах в першу чергу хочуть бачити людей з військовими спеціальностями. До відправлення в зону АТО в Генеральному штабі обіцяють забезпечити бійців усім необхідним екіпіруванням. Однак, як зазначають експерти, під час попередніх черг мобілізації людей не підготували до війни. Більше того, залучення до армії такої кількості людей вважають шкідливим.

У 2014-му в Україні вже відбулись три хвилі мобілізації. Як пояснили у Генеральному штабі, у березні закінчується термін гарантованого державою соціального пакету, зокрема, збереження заробітної плати і робочого місця, відтак, необхідно проводити заміну. Цьому ще передуватиме відповідне рішення Верховної Ради, але про те, що воно буде прийняте військові говорять, як про доконаний факт.

Призвати можуть як чоловіків, так і жінок, якщо ті володіють необхідною спеціалізацією. Також у жінок жорсткіші вікові обмеження: від 25 до 50 років. У чоловіків – до 60 років. Крім того, на повістки можуть не чекати батьки трьох і більше дітей, ті, у кого є проблеми зі здоров’ям, хто постійно піклується про непрацездатних родичів, «заброньовані» за підприємствами, аспіранти та студенти денної форми навчання.

За спроби ухилення від служби обіцяють карати штрафами та навіть ув’язненням (від двох до п’яти років). А от платити тим, хто поїде в зону АТО обіцяють вдвічі більше, аніж звичайним військовим. Загалом, як повідомив заступник начальника управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу Збройних сил України Володимир Талалай, найбільше зараз у війську потребують досвідчених фахівців, і спектр тут досить широкий.

Призову підлягають військовозобов’язані, які в основі своїй мають військову підготовку
Володимир Талалай

«Призову підлягають військовозобов’язані, які в основі своїй мають військову підготовку. Це фахівці механізованих військ: танкісти, артилеристи. Фахівці протиповітряної оборони, зв’язку, ремонтники, спеціалісти радіоелектронної боротьби, техніки різних напрямків», – розповів Талалай.

Під час першої мобілізації сиділи в наметах і пили горілку – волонтер

Спершу кожен мобілізований мусить пройти три етапи підготовки: загальну і фахову – це 26 днів, та бойове злагодження у підрозділі, де служитиме військовий. Це ще 15 діб.

Волонтер Роман Донік, який допомагає силовикам на передовій, вважає, що під час попередніх черг мобілізації, ніхто всерйоз не займався підготовкою бійців. Відтак, побоюється, що це може повторитись знову. Йому неодноразово доводилось бачити в зоні АТО, як бійці не тільки втрачали техніку, бо не вміли нею користуватись, а й свідомо її псували через відсутність мотивації і страх.

Перша хвиля мобілізації коли була, то вони просто сиділи в наметових містечках, пили горілку і, в принципі, нічого не робили
Роман Донік

«На практиці це виглядало так, що людина сідала за важелі, їхала прямою дорогою і тільки-но починаються бойові дії, людина не знає що робити, за які важелі смикати. Танки так перекидали, топили, БМП з мостів падали. Тобто, є маса випадків, коли були втрати техніки через неграмотне поводження. Перша хвиля мобілізації коли була, то вони просто сиділи в наметових містечках, пили горілку і, в принципі, нічого не робили», – розповів волонтер.

На армії економлять, тому й проводять мобілізацію – Згурець

У грудні минулого року міністр оборони Степан Полторак заявив, що чисельність Збройних сил України планують збільшити до 250 тисяч. Таку стратегію і зокрема чергову хвилю мобілізації військовий експерт Сергій Згурець називає помилковими.

На його думку, керівництво країни мало б дбати не про кількість, а про якість солдатів, розвиваючи професійну армію. А на збільшення чисельності, переконаний, йдуть виключно через бажання зекономити бюджетні гроші.

Якщо б зараз поставити наріжним каменем створення професійного війська і створення реальної мотивації для учасників бойових дій, тоді витрати на армію значно б збільшились
Степан Полторак

«Оптимальний шлях – це створення реально боєздатних підрозділів, ефективних і оснащених хорошою військовою технікою. Це вимушений крок з огляду на те, що якщо б зараз поставити наріжним каменем створення професійного війська і створення реальної мотивації для учасників бойових дій, тоді витрати на армію значно б збільшились», – пояснив Згурець.

Цього разу до війська українці потраплять на 210 діб. Ротація відбуватиметься з березня по травень.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG