Доступність посилання

ТОП новини

Протести в Німеччині проти «ісламізації» Заходу


Близько 25 тисяч демонстрантів вийшли на вулиці Дрездена

Тисячі людей у понеділок увечері вийшли на вулиці німецьких міст. Але вони виступали не за свободу слова та захист інших основних цінностей, яким загрожують дії терористів-фанатиків. Близько 25 тисяч демонстрантів у Дрездені виступали проти того, що вони вважають ісламізацією Заходу. На події побував кореспондент «Голосу Америки» в Європі Генрі Ріджвел.

Напередодні німецький уряд засудив намір організаторів провести демонстрацію проти ісламізації. Проте це не зупинило тисячі протестувальників, які вийшли на вулиці Дрездена. Організатори походу називають його Пегідою. Чимало активістів несли французькі прапори та плакати «Я – Шарлі». Протестуючі вважають, що трагічні події в Парижі є аргументом на користь їхньої позиції.

Один з учасників протесту сказав: «Я сьогодні тут, тому що я співчуваю французькому народу і шкодую про те, що з ними сталося. Я також побоююсь, що те ж саме може статися з нами тут».

Протести проти ісламізації почалися ще у жовтні минулого року. Тоді на них виходило кілька сотень людей. Але з часом вже тисячі людей почали збиратися в центрі Дрездена щопонеділка ввечері. Німцям це нагадало протести, які проводилися щотижня у Східній Німеччині, незадовго до падіння Берлінської стіни. В демонстраціях беруть участь і політичні діячі.

Говорить Ганс-Голґер Малкомесс з партії «Альтернатива для Німеччини»: «Ця хода, на яку ми приходимо щопонеділка, заохочує до політичної дискусії на теми, які, як правило, ігноруються».

На ці демонстрації збираються активісти, що відстоюють різні питання. Можна побачити чимало християнської релігійної символіки та навіть плакати «Ні війні з Росією». Хоча організатори відкидають зв’язки з крайньо правими, «Голос Америки» знайшов учасників навіть з неонацистськими поглядами.

Учасник демонстрації Пегіда Роланд Зідлер не приховує своїх поглядів:

«Лише ті, хто демонструє справжні кольори Третього рейху, як я на моїй куртці сьогодні – чорний, білий та червоний – стоять за сильну Німеччину».

У протестах беруть участь і безпосередньо представники крайньо правих партій, як Юрґен Коцинґ, член крайнє правої Національно-демократичної партії Німеччини.

«Звичайно, головне питання тут – це іноземці, які захоплюють Німеччину. Ми побоюємося, що в один день станемо меншістю в Німеччині», – каже чоловік.

Кілька плакатів зображують канцлера Німеччини Анґелу Меркель в ісламському головному уборі. Меркель звинуватила учасників цих демонстрацій в тому, що вони несуть ненависть у своїх серцях. Чимало мешканців Дрездена висловили активну незгоду з антиісламськими протестами. Поліція стояла уздовж двокілометрової ділянки маршруту ходи, розділяючи учасників двох протестів.
Говорить учасник демонстрації проти Пегіди Ріхард Лоренц:

«Я тут сьогодні, щоб висловити мій протест проти ксенофобії і проти речей, які, особливо в Дрездені, я не можу підтримати. Іслам не становить жодної загрози».

Священик Лютеранської церкви з невеличкого міста неподалік Дрездена Штефан Шварценберґ пояснює, що чимало людей, які виступають проти мусульман, можливо ніколи з ними і не перетиналися:

«Я бачу людей, які втрачають власну ідентичність і відчувають загрозу. І навіть, якщо вони і не знайомі з іноземцями чи не мають шукачів притулку в їхніх містах та селах, вони побоюються цієї страшилки – ісламізації Заходу.

Під час промови після закінчення ходи організатори проголосили, що їхній антиісламський рух шириться всією Європою.

Один з організаторів Пегіди навіть сказав: «Ми вітаємо Пегіду з Франції, Пегіду з Австрії, Пегіду зі Швейцарії».

Незважаючи на велику кількість учасників Пегіди, на вулиці німецьких міст все-таки виходить більше людей, ніж тих, що виступають за толерантність. Але Пегіда може стати саме тим явищем, що загрожує розділити німецьку політику та суспільство навпіл.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG