Доступність посилання

ТОП новини

Чотири можливі стратегії Росії стосовно Донбасу (світова преса)


Допомогти Україні може оновлення міжнародного договору, який регулює кількість звичайних озброєнь?

Світові ЗМІ спекулюють щодо можливого розвитку подій на сході України та зазначають, що виведення військ з України наразі не є у планах Кремля. Інші видання говорять, що допомогти Україні може оновлення міжнародного договору, який регулює кількість звичайних озброєнь, розташованих на територіях країн, що його підписали.

Часопис Центрально-Східної Європи New Eastern Europe припускає чотири варіанти розвитку подій на Донбасі, які залежать від дій Кремля.

По-перше, Росія може відновити зусилля з перетворення окупованих територій на сході України на «псевдо-державні утворення».

По-друге, Росія може розширити територію так званих «народних республік» на Донеччині та Луганщині. «За нашими даними, лідери угруповань сьогодні чинять тиск на Москву. Вони хочуть отримати контроль над Маріуполем, Артемівськом, Сєвєродонецьком, Лисичанськом і Краматорськом за допомогою російських військ, тим самим підвищивши економічний потенціал самопроголошених республік», – пише часопис.

По-третє, Росія може задовольнитися статусом автономних утворень для «ДНР» і «ЛНР». Видання переконане, що Кремль хоче перекласти зобов’язання відновлення інфраструктури в регіоні на плечі Києва. «Це призведе до великої діри в бюджеті України, що, у свою чергу, вплине на політичне життя всієї України. Крім того, це дозволить інтегрувати лідерів псевдо-державних утворень у політичну систему України», – зазначає видання.

Згідно з останнім варіантом розвитку подій, Росія може залишити конфлікт на сході України «замороженим», що відбувається сьогодні.

Головний редактор New Eastern Europe Адам Райхардт: «Відмінний аналіз: Чотири сценарії для Донбасу та ймовірність їхнього втілення. Звичайно, все залежить від Росії»

З цього виходить, що єдиний сценарій, який є прийнятним для України та її союзників, – виведення російських військ з території України та припинення там будь-якої діяльності – наразі не розглядається Кремлем. «Це означає, що варто і надалі тиснути на керівництво Росії для відновлення миру, закону, недоторканності території України та припинення постачання зброї і сепаратизму в регіоні та країні», – підсумовує видання.

Американський часопис World Affairs публікує інтерв’ю з професором політології Раджаном Меноном, який нещодавно видав книгу «Конфлікт в Україні». За його словами, відкритого вторгнення Росії в Україну очікувати не варто, адже російська армія не готова до війни, а з точки зору політики вторгнення «зробить беззмістовним відносини між Росією та Заходом», а сама Росія стане лише «сировинним додатком Китаю».

World Affairs: «Російська армія має величезні проблеми»

Однак, професор вважає, що створення наземного коридору з Росії до Криму не є неможливим. «Особливо, якщо Захід продовжить чинити економічний тиск, російський президент Володимир Путін може вирішити, що його країна не має чого втрачати, але може щось отримати, створивши наземне сполучення з Кримом», – сказав Менон.

Роблячи припущення про майбутнє, професор вважає, що Україна продовжуватиме працювати над впровадженням суворих реформ, а Росія шукатиме зближення зі Заходом. «Коротше кажучи, хоча ситуація буде поліпшуватися, темп поліпшення буде повільним, а його траєкторія – нелінійною», – підсумовує автор статті.

Міжнародна некомерційна медіа-організація Project Syndicate пише, що допомогти ситуації в Україні може оновлений Договір про звичайні збройні сили в Європі, підписаний у 1990 році учасниками НАТО та тодішньої Організації Варшавського договору. Цей документ регулює кількість звичайних озброєнь, розташованих на територіях країн, що його підписали.

Служба новин CapX: «Як відновити дружні стосунки з Путіним»

Новий Договір зробить більше, ніж будь що інше, для встановлення миру в Україні, адже для Росії цей документ допоміг би позбутися кошмару про вступ України в НАТО. «До тих пір, поки договір залишається в силі, членство України не матиме військових наслідків. НАТО, принаймні для внутрішніх районів Росії, стане в першу чергу політичною організацією», – зазначає видання.

Звичайно, Путін може відмовитися працювати з НАТО. Однак, він може й погодитися через руйнівний вплив санкцій на економіку Росії, зазначає видання. З іншого боку, для Заходу також може бути простіше вичекати, допоки російська економіка буде знищена вщент, а з нею, можливо, і режим Путіна. Однак, як зазначає видання, це було б невідповідально з боку західних лідерів, ба навіть контрпродуктивно. «Зрештою, економічне та політичне падіння Росії матиме глибокі негативні наслідки далеко за межами кордонів Росії – зокрема, й в Україні», – підсумовує видання.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG