Доступність посилання

ТОП новини

Навальний: протести в Росії потрібно організовувати в другій половині лютого


Олексій Навальний
Олексій Навальний

Російський опозиціонер Олексій Навальний заявляє, що масові протести в другій половині лютого принесуть більше користі, ніж запланований на сьогодні в Москві несанкціонований мітинг.

На 15 січня спочатку була призначена дата оголошення вироку Олексієві й Олегу Навальним у справі «Ів Роше». Прихильники опозиціонера вирішили провести в цей день «народні збори», щоб висловити ставлення до вироку. Однак суд виніс рішення 30 грудня. Тоді ж Навальний заявив, що оголошення вироку перенесли не випадково, а щоб не допустити масової акції протесту 15 січня.

Вчора в інтерв’ю «Еху Москви» Навальний сказав, що в даті 15 січня вже немає символічного сенсу, тому треба спрямувати зусилля на організацію великого заходу, щоб «дійсно продемонструвати і владі, і самим собі, що опозиція буде домагатися змін, і що вона не якась маргінальна меншість».

Навальний підтримав проведення дозволених акцій, запланованих на сьогодні, зокрема, мітинги в Санкт-Петербурзі і Самарі. Акція в Петербурзі була узгоджена з владою лише з третього разу. Вона пройде під гаслом «За чесну владу» і стосуватиметься широкого кола політичних питань, а не тільки вироку братам Навальним.

Мітинг опозиції запланований сьогодні і в Красноярську. Його учасники вимагатимуть відставки президента Путіна, звільнення політв’язнів, виступатимуть проти зовнішньої політики Росії, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Згідно з вироком суду у справі про розкрадання коштів компанії «Ів-Роше», Олексія Навального засудили до 3,5 років умовно, його брат отримав реальний термін ув’язнення – 3,5 роки.

У день оголошення вироку на підтримку Навальних на вулиці в центрі Москви вийшли кілька тисяч людей. Проте акцію зупинила поліція: після тривалих попереджень про незаконність зборів кілька десятків активістів затримали, решту відтіснили.

XS
SM
MD
LG