Доступність посилання

ТОП новини

Падіння цін на нафту завдає серйозного удару по Росії


©Shutterstock
©Shutterstock

За прогнозом Світового банку, Росію очікує у 2015 році майже тривідсоткове падіння економіки

Чергове падіння цін на нафту змусило американських аналітиків порівняти нинішній крах нафтових цін із подібним процесом, започаткованим на початку 80-х років, який затягнувся на два десятиліття. Тим часом, згідно з оприлюдненим у вівторок прогнозом Світового банку, Росію очікує в нинішньому році майже тривідсоткове падіння економіки, зокрема і внаслідок зниження цін на нафту.

Ціни на нафту продовжили у вівторок фактично невпинне падіння, що почалося наприкінці червня. За шість з половиною місяців нафта втратила 57 відсотків в ціні. У вівторок ціна контрактів на майбутні покупки так званої західнотехаської нафти впала до 45 доларів 62 центів за барель, це найнижчий за шість років рівень цін. Дехто з аналітиків, які безуспішно намагалися весь цей час передбачити межу падіння нафтових цін, із деяким фаталізмом заговорили про те, що ціна на нафту може перетнути позначку 40 доларів, а то і впасти нижче від 35 доларів за барель. Інші коментатори, намагаючись все-таки визначити цінові тенденції, знаходять аналогії з тим, що відбулося майже тридцять років тому, а саме з обвалом нафтових цін восени 1985-го – навесні 1986 року. Тоді лише за п’ять місяців нафта подешевшала на 67 відсотків завдяки різкому підвищенню видобутку в Саудівській Аравії і появі нових світових виробників нафти – Мексики, Нігерії, Оману, які стали масштабно експлуатувати свої природні запаси вуглеводнів після різкого зльоту цін у 70-х роках в результаті арабського нафтового ембарго. Для відновлення цін до рівня 1985-го знадобилося двадцять років і економічний бум у країнах, що розвиваються, насамперед в Китаї.

Якою може бути доля нафтових цін цього разу? Як пише The Wall Street Journal, технологічні відкриття радикально видозмінили нафтову галузь. Якщо в минулому розробка нафтових родовищ була вкрай витратною справою, припиняти видобуток на існуючих свердловинах було важко, тому основним виробникам доводилося в багатьох випадках качати нафту, навіть незважаючи на несприятливу ринкову кон’юнктуру, то нерентабельні сланцеві свердловини можна порівняно легко законсервувати, що призведе до спаду виробництва, падіння пропозиції і зростання цін. До речі, вже є повідомлення про закриття декількох подібних родовищ у США. Але їх настільки ж легко і реанімувати, якщо ціни на нафту зростуть. А різке здешевлення технологічних процесів дозволяє швидко розширити сланцевий видобуток нафти у разі її подорожчання. Як все це може позначитися на нафтових цінах, не знає ніхто, бо, як погоджуються аналітики, це безпрецедентна ситуація, все залежатиме від результатів дій здебільшого непередбачуваних ринкових процесів. У тому, що стосується недалекої перспективи, то більшість експертів пророкує до кінця року підйом цін. У вівторок аналітики Міністерства енергетики США оприлюднили свій прогноз, згідно з яким середня ціна нафти, що видобувається в США, складе в нинішньому році 58 доларів за барель, а в майбутньому році підніметься до 75 доларів. У експертів інвестиційного банку Goldman Sachs більш консервативні прогнози. Але фахівці зараз сходяться лише в тому, що повернення ціни на нафту до стодоларової позначки очікувати не варто.

Тим часом падіння цін на нафту почало турбувати американських економістів. Традиційно вважається, що здешевлення нафти і бензину економить пересічному американцю чимало коштів, які він витратить на благо американської економіки. Але, як зауважив Патрік Шованек із Silvercrest Asset Management в інтерв’ю інформаційній службі Bloomberg, у цього феномена є і зворотний ефект. «Це заощадить гроші американцям, дозволить їх витратити на інші потреби, здешевлення нафти призведе до здешевлення продуктів харчування, – каже він. – З іншого боку, сильний удар буде завдано по індустрії сланцевого видобутку нафти, яка переживала бум і була одним із головних генераторів зростання зайнятості. На цю індустрію припадає більше ніж 10 відсотків капітальних видатків у Сполучених Штатах, є побоювання, що припиниться розробка нових родовищ, буріння свердловин, це сильно вдарить по деяких важливих секторах американської економіки».

Падіння цін на нафту стане одним із найважливіших причин економічного падіння в Росії, прогнозує Світовий банк, який вважає, що валовий національний продукт в Росії знизиться на 2,9 відсотка. Укупі з очікуваним підйомом кредитних ставок у Сполучених Штатах це може призвести до помітних труднощів для країн, що розвиваються.

«Відсоткові ставки в нинішньому році швидше виростуть. Це означає, що країни, які не створили значного фінансового буфера, необхідного для нейтралізації проблем, викликаних бюджетним дефіцитом чи високими витратами, будуть зазнавати труднощів у фінансуванні своїх бюджетів. Вони повинні бути готові до підвищення вартості цього фінансування», – зазначив в інтерв’ю телеканалу CNBC Айхан Коус, голова групи перспективного розвитку Світового банку.

Світовий банк сьогодні більш негативно оцінює перспективи світового економічного зростання у світі, чим півроку тому. Згідно з новим прогнозом, світова економіка зросте в нинішньому році лише на 3,3 відсотка через стагнацію в єврозоні та Японії.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG