Доступність посилання

ТОП новини

Нове життя «Шарлі Ебдо». Рекордний наклад допоміг журналу


За два дні у Франції і за кордоном було продано п'ять мільйонів примірників журналу
За два дні у Франції і за кордоном було продано п'ять мільйонів примірників журналу

Тим часом увесь ісламський світ, включно з мусульманською громадою Франції, засудив чергову карикатуру на пророка Магомета

Наталя Каневська

Увесь ісламський світ, включно з мусульманською громадою Франції, засудив чергову карикатуру на пророка Магомета, що з’явилася на першій смузі нового випуску сатиричного тижневика Charlie Hebdo («Шарлі Ебдо»). Це не завадило виданню побити всі рекорди популярності – п’ять мільйонів примірників розійшлися з блискавичною швидкістю у Франції і за кордоном, дозволивши тижневику, який перебував на межі банкрутства, почати нове життя після теракту 7 січня.

Незважаючи на холод і негоду, парижани і жителі інших міст Франції в четвер вранці знову стояли в чергах до книгарень – знову за сатиричним тижневиком Charlie Hebdo. Той, хто не полінувався встати дуже рано, міг ще встигнути купити в газетному кіоску восьмисторінковий випуск номера 1178, перший з моменту теракту в редакції видання 7 січня, що забрав життя 12 осіб.

П’ять мільйонів екземплярів Charlie Hebdo вийшли в світ у два етапи і були блискавично розкуплені. За трагічною іронією долі, редакція, яка ще тиждень тому не мала достатньо коштів, щоб виплатити зарплату своїм співробітникам, отримала друге дихання в результаті загибелі найпомітніших своїх авторів.

Черга охочих купити черговий номер сатиричного журналу
Черга охочих купити черговий номер сатиричного журналу

«Напередодні загибелі Шарба, за вечерею (а ми вечеряли разом рази чотири на тиждень) ми раділи, тому що у нас з’явилися 50 нових передплатників, – розповів в ефірі радіостанції RTL хронікер Charlie Hebdo Патрік Пеллу. – Усього їх у нас було близько семи тисяч, і він був радий, говорив, що це дозволить трохи збалансувати наш рахунок. Незадовго до того ми почали в пресі кампанію зі збору пожертв, щоб мати можливість збільшити наш бюджет, щоб не звільняти людей і не закривати редакцію. Це просто сюрреалізм якийсь».

За попередніми оцінками, завдяки продажам «Випуску тих, хто вижив» і числу передплатників, яких збільшилось вдесятеро (понад 120 тисяч замість звичайних 7000), а також пожертвам і допомозі держави, Charlie Hebdo заробить не менше десяти мільйонів євро. Це дозволить найскандальнішому сатиричному виданню Франції почати нове життя після трагічних подій минулого тижня.

Акція пам'яті загиблих в результаті нападу на редакцію Charlie Hebdo. Париж, 7 січня 2015 року
Акція пам'яті загиблих в результаті нападу на редакцію Charlie Hebdo. Париж, 7 січня 2015 року

Розслідування терактів в редакції Charlie Hebdo, в Монружі і в паризькому кошерному супермаркеті тим часом триває, ставши вже фактично міжнародним. Відповідальність за напад на редакцію взяло на себе єменське крило терористичної організації «Аль-Каїда». Однак сліди терористів ведуть до Туреччини та Сирії, куди, як передбачається, поїхала дружина і спільниця Амеді Кулібалі – терориста, який скоїв вбивство співробітниці поліції в Монружі і захопив заручників у єврейському супермаркеті; а також до Болгарії, яка повинна до кінця цього тижня екстрадувати до Франції такого собі Фріца-Жолі Жоакім, також передбачуваного спільника Кулібалі, і навіть до Бельгії, де за деякими повідомленнями місцевої преси брати Куаші і Кулібалі дуже недорого придбали необхідну їм зброю.

Напис «Je suis Charlie» на одному з автомобільних шосе у Франції. 8 січня 2014 року
Напис «Je suis Charlie» на одному з автомобільних шосе у Франції. 8 січня 2014 року

Паралельно з розслідуванням терактів минулого тижня, французьке правосуддя фокусує зусилля на виявленні та переслідуванні фактів виправдання насильства і терору. За минулий з дня атаки на Charlie Hebdo тиждень близько 10 осіб по всій Франції були засуджені за цією статтею (переслідування за якою було серйозно посилено в рамках ухваленого в листопаді 2014 закону – до п’яти років позбавлення волі і штраф у 45 тисяч євро). В одному з випадків, у місті Валансьєн на півночі країни, відомого поліції рецидивіста суд засудив до чотирьох років в’язниці за те, що, коли його затримали за водіння у п’яному вигляді, він викрикував на адресу поліцейських прокляття, бажаючи їм стати наступними жертвами терористів.

Однак найвідомішим арештантом став одіозний комік-антисеміт Дьєдонне. У середу, 14 січня, через три дні після публікації ним провокаційного повідомлення на його сторінці в Facebook, його затримали у власному будинку в Ер і Луар (департамент на півночі центральної частини Франції). Слухання у його справі призначене на 4 лютого в корекційному суді Парижа. Він звинувачений у виправданні терору за те, що ввечері 11 січня услід за масовими демонстраціями по всій країні опублікував коментар, в якому назвав себе «Шарлі Кулібалі».

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG