Доступність посилання

ТОП новини

Росія намагається зірвати переговори й поки не планує вторгнення – Маломуж


Микола Маломуж
Микола Маломуж

Росія поки що не планує широкомасштабного вторгнення в Україну, а розгортає «сценарій бойових дій проти 17 стратегічних об’єктів», запевнив Радіо Свобода колишній керівник зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

«Я хочу заспокоїти громадян, що Росія поки не планує широкомасштабного вторгнення. Росія ні політично, ні ресурсно, ні під тиском громадської думки потужної, не готова до таких дій. Але сценарій бойових дій по стратегічних сімнадцяти об’єктах, а це міста й аеропорти, – вона вже розпочала, як і планувала», – сказав Маломуж в ефірі програми «Ми разом».

Загострення ситуації на Донбасі генерал пояснює намаганням Росії зірвати переговори у «нормандському форматі».

«Річ у тім, що пішов реальний мирний політичний процес. Поки йшов тактичний – на рівні контактних груп, навіть «мінський», який вів саме Путін, загроз стратегії Кремля не було. А коли вийшли на «нормандський формат», що передбачає розмову на рівні Росія-США-країни ЄС, то це вже стало загрожувати реалізації планів Росії на сході України. Бо йтиметься про реальний контроль кордону, відведення військ, здачу бойовиків. Цей процес треба було зірвати», – наголошує екс-керівник розвідки.

До того ж, на думку Маломужа, Кремль розуміє, що Україна вже має «ядро армії, готове воювати». Це демонструють бої за Донецький аеропорт.

Генерал стверджує, що є докази тому, що Росія переправляє й випробовує проти української армії потужну військову техніку.

«Росія ту техніку, яка лише стає на озброєння або ще не стала – вона тут випробовує, як на полігоні. І ми маємо докази такого використання. От якраз (під Донецький аеропорт) підтягнули установку «Буратіно», тому що цей вогнемет створює тиск для бійців, які у підвалах чи бомбосховищах. А також установку «розмінування», яка створює потужну хвилю, що руйнує все всередині», – сказав генерал Маломуж.

Секретар РНБО Олександр Турчинов 15 січня у Верховній Раді повідомив, що «уздовж східної частини українсько-російського кордону у повній бойовій готовності перебувають близько 50 тисяч російських військ зі значним наступальним потенціалом – понад 300 танків, більш як 1800 бойових броньованих машин, більш ніж 750 артилерійських систем та реактивних систем залпового вогню, до 360 бойових літаків і ударних вертольотів».

XS
SM
MD
LG