Доступність посилання

ТОП новини

До Криму почали завозити ракети, здатні нести ядерні боєголовки – Джемілєв


До Криму почали завозити ракети, здатні носити ядерні боєголовки – Джемілєв
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Утім поки невідомо, чи є там ядерні боєголовки – Джемілєв

Депутат Верховної Ради та лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розповів Радіо Свобода, що, за його інформацією, окупаційна влада стягнула до Криму ракети, які здатні носити ядерні боєголовки. Утім, поки не відомо, чи є на півострові, окрім носіїв, і самі боєголовки. В РНБО тим часом повідомляють, що в рамках нової хвилі мобілізації повістки на фронт не отримають ті українці, котрі живуть на окупованих бойовиками та російською владою територіях. Джемілєв додає, що окупаційна влада зараз активізувалась на півострові та прагне завадити патріотичним українцям воювати на боці своєї держави.

– Вони, судячи з усього, братимуть певну участь. Адже зараз, як ви знаєте, там вони (російська окупаційна влада – ред.) примусово хочуть усіх в російську армію (мобілізувати – ред.). І дуже багато молодих людей, які не хочуть служити, а це, в першу чергу, кримські татари, швидше за все, залишатимуть територію Криму та вступатимуть до української регулярної армії або в якісь спеціалізовані батальйони. Проблема лише в тому, що їх можуть не випускати уже. І зараз обдумуємо, як це питання вирішити.

– Держава виділяє рекордні гроші на армію, а секретар РНБО Олександр Турчинов обіцяє забезпечити кожного мобілізованого усім необхідним. Чи дійсно держава позбавить волонтерів роботи?

Чим більше ми укріпимо армію, тим меншим ставатиме апетит агресора просуватись нашою територією

– Ну, робіть висновки самі. Судячи з бюджету, ми виділяємо близько 90 мільярдів гривень. Це приблизно 1/20 того, що Росія виділяє на своє озброєння. І приблизно 1/100 того, що Сполучені Штати виділяють. Звісно, цього недостатньо. Але у будь-якому випадку, якщо порівняти з тим, якою була наша армія в момент утечі Януковича, то є вже великий прогрес. І чим більше ми укріпимо армію, тим меншим ставатиме апетит агресора просуватись нашою територією.

– На тлі АТО на Донбасі про Крим говорять менше. Як повертати території, коли на сході – активні бойові дії?

– Що стосується питання звільнення окупованої території, ми вважаємо, це потрібно робити не військовим шляхом. А просто змусити агресора покинути території. Для цього є інші механізми.

Вони значні свої війська перекинули до кордону з Херсонською областю. І в будь-який момент може відбутись якась провокація, може там відкритись другий фронт.

– А скільки військ зараз Росія стягнула до Криму?

Чи є там ядерні боєголовки чи ні – важко сказати, але це ракетоносії. Тобто це пряме порушення Будапештського договору щодо демілітаризації

– Ну, за нашими оцінками там понад 40 тисяч осіб зі Збройних сил Росії. Тобто, якщо до окупації Чорноморський флот налічував близько 20 тисяч, то зараз удвічі більше. Там небезпека ще в тому, що, за інформацію, яку я отримав лише нещодавно, туди почали завозити ракети, здатні носити ядерні боєголовки. Чи є там ядерні боєголовки чи ні – важко сказати, але це ракетоносії. Тобто це пряме порушення Будапештського договору щодо демілітаризації, тобто звільнення територій України від ядерної зброї. І тому, звісно, ми очікуємо, що буде реакція адекватна з боку західних справ, коли отримаємо підтвердження, що там є ядерна зброя. Але це дуже така нехороша ситуація.

– Ви згодні з РНБО, що існує ризик повномасштабного вторгнення з боку Росії?

– Не виключено.


У Службі зовнішньої розвідки повідомили, що не мають інформацію щодо ракет для ядерних боєголовок у Криму. Речник служби Олександр Скрипник додав, що радить із цього питання надалі слідкувати за повідомленнями речника АТО Андрія Лисенка. Саме заяви Лисенка, за його словами, є спільним інформаційним майданчиком для усіх оборонних структур України.

За останній тиждень речник АТО Андрій Лисенко не коментував наявність ракет для ядерних боєголовок на території окупованого Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG