Доступність посилання

ТОП новини

У Росії фабрикують нову справу проти Навального?


Олексій Навальний біля будівлі Слідчого комітету Росії. Москва, 16 січня 2014
Олексій Навальний біля будівлі Слідчого комітету Росії. Москва, 16 січня 2014

В офісі Фонду боротьби з корупцією відбувся обшук. Від голови Фонду Олексія Навального вимагали «давати пояснення» слідству

Фонді боротьби з корупцією (ФБК) Олексія Навального весь день 16 січня йшов обшук. Оперативники вилучили всю документацію фонду, а також частково техніку. Слідчий комітет повідомив, що обшук пов’язаний з перевіркою інформації про можливе шахрайство з грошима, які люди регулярно жертвують до Фонду. Співробітники ФБК не виключають, що може бути порушена нова кримінальна справа. Сам Олексій Навальний 16 січня був примусово доставлений на допит до Головного слідчого управління Слідчого комітету Росії для «надання пояснень», у зв’язку з перевіркою Фонду боротьби з корупцією. Відповідати на запитання слідчих Навальний відмовився.

Про обшук у Фонді боротьби з корупцією близько 13:30 за московським часом повідомив директор Фонду Роман Рубанов у твіттері.

​Спочатку у всіх співробітників Фонду забрали телефони, з ними не було ніякого зв’язку, їх не випускали з офісу і нікого до них не впускали.

​Крім безпосередньо співробітників Фонду боротьби з корупцією, в офісі перебували волонтери, які проводять соцопитування для ФБК. Пізніше юрист Фонду, Любов Соболь повідомила, що в офіс прийшли кількадесят людей з автоматами і камерами. Вони вилучили всю документацію Фонду та частково техніку – комп’ютери, телефони, електронні носії інформації. Через кілька годин Любов Соболь відпустили, яка дала інтерв’ю Радіо Свобода.

Спочатку вони не пояснили причину, сказали, що проводиться обшук. Неможливо було зателефонувати адвокатам, вони забороняли
Любов Соболь

– Приблизно о 12:30 до офісу увірвалися співробітники незрозуміло які, тому що вони не представилися. Мабуть, це були МВС спільно зі Слідчим комітетом. Їх було близько 30 осіб. Спочатку вони не пояснили причину, сказали, що проводиться обшук, зажадали всіх покласти телефони і нікому не йти з місця. Неможливо було зателефонувати адвокатам, вони забороняли. Неможливо було зрозуміти, на якій підставі проводиться обшук.

Потім вже з’ясувалося, що в постанові про обшук написано, що він проводиться у зв’язку зі справою щодо крадіжки картинки з паркану у Володимирі. Досі проводяться слідчі дії, вилучають всю документацію фонду, дивляться техніку. Частина техніки вилучається, особиста техніка співробітників – телефони, планшети, комп’ютери.

– Як ви оцінюєте, наскільки грубо проходив цей обшук?

Завалилося близько 30 осіб, в грубій формі розштовхали співробітників, заборонили користуватися речами
Любов Соболь

– Він проходив грубо і з порушенням законодавства, тому що, перше, що вони порушили – це право на юридичну допомогу. Вони заборонили дзвонити адвокатам, хоча їх наполегливо про це просили. Коли ми просили дотримуватися якихось наших прав, вони погрожували, що видадуть поліції – за непокору співробітникам поліції. Хоча жодної непокори не було. Вони не представилися. Завалилося близько 30 осіб, в грубій формі розштовхали співробітників, заборонили користуватися речами.

Прийшло 4 людини, які знімали на камеру, причому, з вигляду і поведінки це явно не співробітники поліції. Швидше за все, з LifeNews або «НТВ»
Любов Соболь

Прийшло 4 людини, які знімали на камеру, причому, з вигляду і поведінки це явно не співробітники поліції. Це якісь молоді дівчатка, які, швидше за все, з LifeNews або «НТВ». Вони знімали на камеру і не представлялися. Ми просили показати їх посвідчення, запитували, на якій підставі вони заходять на приватну територію – вони також не відповідали. Хто вони такі ходять, що вони роблять – незрозуміло. Це теж порушується закон про поліцію і норми КПК.

У постанові написано, що обшук може проводитися тільки щодо Фонду боротьби з корупцією. При цьому вони також оглядали документи «Партії прогресу», яка розташовується поруч. Партійний кабінет окремий, він орендується за іншим договором. Формально вони не можуть перевіряти приміщення, але при цьому вони оглядають і його теж, і вилучають документи.


********

Справа «про картину на паркані», яке згадувала Любов Соболь, була порушена 20 червня 2014 року за фактом крадіжки картини «Хороша і погана людина», яку виявили в той же день під час обшуку в квартирі Олексія Навального. Співробітники Фонду боротьби з корупцією заявили, що подарували картину Навальному на день народження. Слідство стверджувало, що справу було порушено за заявою автора картини, володимирського художника Сергія Сотова, хоча сам Сотов в інтерв’ю засобам масової інформації розповідав, що його вмовили написати заяву. У рамках цієї справи звинувачення за статтею «Крадіжка» пред’явлені двом співробітникам ФБКГеоргію Албурову і Микиті Кулаченкову. Албуров перебуває під підпискою про невиїзд, а Кулаченко – у розшуку.

Слідчий комітет пояснив обшук перевіркою інформації про можливе шахрайство з грошима, які люди регулярно жертвують Фонду. Перевірка проводиться за зверненням депутата Держдуми Михайла Дегтярьова, який у грудні минулого року звернувся до слідчих органів з проханням перевірити діяльність ФБК.

Окрім цього, як зазначили в Слідчому комітеті, обшук у Фонді проводився з метою «розшуку і можливої причетності до протиправних дій з отриманими коштами» фігуранта справи про «крадіжку картини» Микити Кулаченкова. За даними слідства, він, перебуваючи в розшуку, виходив на зв’язок зі співробітниками Фонду.


Любов Соболь вважає, що справжня мета слідчих – це порушити нову кримінальну справу стосовно Фонду боротьби з корупцією і його співробітників.

«Саме щодо Фонду обшук і проводиться, – зазначає вона. – Перше, що затребували слідчі – документацію фонду, запитали, де вона лежить. І насамперед її вилучили. У постанові (я її читала) зазначено, що це пов’язано з картинкою з паркану. Але було ясно, що прийшли не за цим. Те, що зараз прокоментував Слідчий комітет, просто підтвердило наші здогади про те, що це робиться в рамках нової запланованої, як ми розуміємо, справи щодо Фонду боротьби з корупцією і його співробітників. У будь-якому разі, ми продовжимо свою роботу».


Співробітник Фонду Микола Ляскін, якого не було в офісі на момент початку обшуку, також не виключив можливість нової кримінальної справи. В інтерв’ю Радіо Свобода він міркує про це і про те, чому слідчі органи не втрачають інтерес до діяльності Олексія Навального.

«Вони намагаються розвивати якусь нову справу, за якою сьогодні «викрадали» або витрачали божевільну кількість коштів на допит Олексія Навального. 12 осіб його супроводжували. Людям дали нове завдання – зробити нову кримінальну справу. Для Слідчого комітету створити кримінальну справу, як ми вже давно переконалися, абсолютно просте завдання. Якщо вони захочуть це зробити, вони зроблять це за один день».

Сам Олексій Навальний 16 січня був примусово доставлений до Слідчого комітету для «надання пояснень» у зв’язку з перевіркою у Фонді боротьби з корупцією. Олексій Навальний, як уточнила його адвокат Ольга Михайлова, відмовився відповідати на запитання слідства. Вийшовши зі Слідчого комітету, Олексій Навальний у супроводі адвоката відправився до офісу Фонду боротьби з корупцією.


30 грудня 2014 року Замоскворецький суд Москви виніс вирок Олексію та Олегу (брату) Навальним у справі про розкрадання в компанії «Ів Роше». Олексій Навальний отримав три з половиною роки позбавлення волі умовно. Олег Навальний засуджений до трьох років і шести місяців колонії загального режиму. Для Олексія Навального, відомого через участь у виборах московського мера в 2013 році і антикорупційні розслідування у своєму блозі протягом майже восьми років, це вже другий умовний термін. Перший вирок – п’ять років – Олексій Навальний отримав у так званій справі «Кировлеса» півтора роки тому. В обох випадках звинувачення вело мову про багатомільйонні розкрадання.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG