Доступність посилання

ТОП новини

Найдовша у світі миля смакоти – у Німеччині


«Зелений тиждень» цього року найбільший за останні десятиліття, але без України – «житниці Європи»

Берлін – У столиці Німеччини розпочався ярмарок сільського господарства, який ще називають «Зеленим тижнем». Нині він – 80 за ліком. Свою продукцію тут пропонують 1600 підприємств із 70 країн, серед них завжди була Україна – багаторічна учасниця «Зеленого тижня», але цього року через напружену ситуацію Україна офіційно участі не бере.

На ярмарку чекало розчарування: у прес-службі повідомили, що офіційного представництва України на «Зеленому тижні» цього разу не буде. Щоправда, знайшлися два ентузіасти, які власним коштом обладнали тут стенди. Один з них – підприємець Моше Сатановський зробив заявку на участь у ярмарку, знайшов зацікавлені компанії в Україні та «привіз» їх до Берліна.

Сатановський – новачок у цій справі і все довелося робити й організовувати самотужки. Тож він звернувся по допомогу. Найбільше сприяли німецькі установи й підприємства. А от від офіційного Києва – ані розуміння, ані підтримки. Та Сатановський не ображається:

Моше Сатановський
Моше Сатановський

«Залишається лише побажати, щоб наступного разу у нас було більше однодумців – компаній і окремих підприємців, –які б підтримали нашу ініціативу. Йдеться навіть не про фінансову допомогу, важливий інтерес людей».

Не новачок в організації участі у «Зеленому тижні» другий українець – Валерій Михайлов, який з Берлінським ярмарком співпрацює давно. Йому теж довелося розраховувати на власні сили. Щоправда, зізнається він, для підготовки стенду взяв «вагомий» кредит у банку.

Валерій Михайлов
Валерій Михайлов

Власне, це не стенд, а українське містечко з корчмою, українською музикою і стравами з різних регіонів України, який його організатор називає «Сорочинським ярмарком»:

«Наш стенд називається «Україна – це смачно і красиво». І саме це ми хочемо показати. Ми хочемо донести до відвідувачів, зокрема до німецьких людей, українську душу, наш менталітет і нашу гостинність».

Мету треба втілювати у життя

Олексій Павленко, міністр агрополітики України
Олексій Павленко, міністр агрополітики України

Почесним гостем берлінського ярмарку «Зелений тиждень» став міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко. Невідомо чи відвідав він два приватні українських стенди, організовані ентузіастами. Утім міністр Павленко брав участь в німецькій дискусії щодо модернізації аграрної галузі та впровадження європейських стандартів в Україні. Адже Угода про асоціацію з Європейським союзом і зону вільної торгівлі передбачає для неї чимало аграрних преференцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG