Доступність посилання

ТОП новини

Росія має відшкодувати Україні збитки перед скасуванням санкцій – МЗС


@shutterstock
@shutterstock

Україна закликає Євросоюз не послаблювати режиму санкції доти, доки Росія не відшкодує завданої Україні шкоди. Про це, як повідомляють інформагенції, йдеться в позиційному документі, поширеному представниками України серед міністрів закордонних справ країн-членів ЄС напередодні засідання Ради Євросоюзу.

«Цього разу не може бути жодних ілюзій щодо можливості врегулювання ситуації в Україні шляхом конструктивної співпраці з Росією. Нам не слід забувати уроків, вивчених у нещодавньому минулому», – йдеться в документі.

Українські дипломати зазначили, що підхід щодо санкцій до Росії має базуватися на відданості Москви фундаментальним принципам і нормам міжнародного права, зокрема, це стосується і поваги суверенітету та територіальної цілісності сусідніх країн, у тому числі України.

При цьому Київ переконаний, що розподіл санкцій на дві частини, згідно з пропозиціями верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Моґеріні, призведе лише до замороження конфлікту на Донбасі та блокування вирішення проблеми Криму.

19 січня на засіданні Ради ЄС у Брюсселі, як заявила Федеріка Моґеріні, обговорюватиметься російське питання, але жодних рішень щодо санкцій не ухвалюватиметься.

15 січня Європарламент затвердив резолюцію щодо України. У ній міститься заклик до запровадження нових санкцій проти Росії через її роль у дестабілізації ситуації на сході України.

XS
SM
MD
LG