Доступність посилання

ТОП новини

Дії Росії в Україні – один із найбільших злочинів у Європі (світова преса)


Європа має дотримуватися санкцій, допоки Путін не обере миру в Україні

Світові ЗМІ й надалі продовжують обговорювати пропозицію верховного представника Європейського союзу зі закордонної політики Федеріки Моґеріні щодо пом’якшення ставлення до Росії. Численні ЗМІ виступають проти цієї ідеї, зазначаючи, що конфлікт в Україні – це не просто перестрілка між бойовими угрупованнями, а один із найбільших злочинів, скоєних у Європі за останні пару десятиліть.

Американська газета Wall Street Journal запитує: чи хто-небудь захистить Україну? Автор статті критикує пропозицію верховного представника Європейського союзу із закордонної політики Федеріки Моґеріні поновити в березні санкції проти Росії, але скасувати деякі інші обмеження ЄС. Здається, що для Моґеріні доказів про агресивну поведінку Росії щодо Заходу за останні два місяці не існує, зазначає видання і в той же час нагадує про те, як Кремль продемонстрував свою потенційно ядерну зброю у Калінінграді, а також про те, як він оголосив про розміщення у 2015 році військ у Калінінграді та на півострові Крим.

Журналіст Том Нутталл: «Оглядач Wall Street Journal називає Федеріку Моґеріні «соціальним працівником геополітичного типу»

Джерело видання – високопоставлений чиновник НАТО – запевнив, що стосовно українсько-російського конфлікту, Альянс має зв’язок з реальністю та розуміє, що Росія веде себе лицемірно. Однак, зазначає газета, чіткої ідеї про те, що робити, НАТО сьогодні не має. «З одного боку, Альянс отримає приблизно 150 американських танків і бронемашин для попереднього позиціонування в Східній Європі. Однак, Вашингтон навряд чи надасть летальну зброю Україні для власного захисту. Адміністрація президента Барака Обами, здається, не розуміє, що деякі з їхніх європейських союзників хочуть пом’якшити своє ставлення щодо Росії», – пише видання.

За словами колишнього посла США у НАТО Курта Волкера, правда є жахливою та їй варто протистояти. «Всі думають, що важливішим від захисту України є непротистояння Росії. Якщо для цього Україну треба «здати», це може статися», – підсумовує видання.

Британська газета Guardian пише, що у справі військового конфлікту в Україні, на Росію потрібно й надалі тиснути. Видання нагадує, що український конфлікт – це не просто перестрілка між бойовиками та недосвідченими українськими батальйонами. «Це показник того, як геополітична калькуляція російського президента Володимира Путіна призвела до чи не найгірших злочинів на європейській землі з часів Балканських воєн у 1990-х», – пише видання.

Українське посольство у Великобританії: «Guardian: Санкції повинні залишитися, допоки Путін не обере миру»

Газета нагадує, що Росія досі не виконала своїх зобов’язань, які визначені Мінською угодою. Без кроків назустріч з боку Кремля будь-яке дипломатичне пом’якшення було б абсолютно марним, та ще й стало б показником європейської слабкості, вважає видання.

Також обговорюючи пропозицію Моґеріні, «Фонд Карнеґі за міжнародний мир» на своєму сайті пише, що Європа перебуває між двох вогнів – своїми інтересами та цінностями у справі Росії. На думку автора статті, поточна ситуація відображає те, що верховний представник Європейського союзу із закордонної політики та німецький канцлер Ангела Меркель сприймають Росію з двох різних позицій.

«Підхід Моґеріні базується, перш за все, на інтересах. А для Меркель, починаючи від анексії українського Криму Росією, це питання захисту цінностей. Як тоді варто себе вести з Росією?» – запитує фонд.

Науковий співробітник дослідницького центру Brookings Institution Том Райт: «Моґеріні та Меркель сприймають Росію з двох різних позицій. Хороша стаття про новий розкол у ЄС»

Європейські чиновники наполягають, що єдиний шлях – це шлях діалогу. Однак давати Росії неправильний сигнал стосовно санкцій не можна. «На сьогоднішній день санкції є єдиним важелем у розпорядженні ЄС», – підсумовує видання.

Російська англомовна газета Moscow Times пише, що Росія втрачає друзів і відчужує народи. Москва приділяє велику увагу і витрачає величезні суми грошей на підтримку різноманітних інституцій та організацій – Співдружності Незалежних Держав, Організації Договору про колективну безпеку, Євразійського економічного союзу, Митного союзу євразійських країн. Однак видання ставить під сумнів вигоди, які ці інституції надають країнам-учасникам.

Moscow Times: «Як втратити друзів і відчужити народи у стилі Росії»

Для того, щоб ці організації функціонували належним чином, зазначає газета, Росія має, по-перше, визначати ідеологію та цінності, які лежать в основі подібних проектів, а по-друге, підвищити ефективність російської економічної системи. «Це є надзвичайно складним завданням, тому що Росія відвертається від радянської моделі, яка була орієнтована на майбутнє, до вузької моделі, яка зациклена на радянському минулому. Інтеграція побудована на подоланні історії, а не її реконструкції», – зазначає видання.

Крім того, російська еліта звикла у відповідь на свою лояльність отримувати негайну вигоду. «Це призведе до того, що московські чиновники розчаруються у проекті інтеграції, що, у свою чергу, викличе фрустрацію серед їхніх партнерів», – підсумовує Moscow Times.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG