Доступність посилання

ТОП новини

Четверта хвиля мобілізації: навчатимуть краще і довше


Українські військовослужбовці на військовій базі біля Житомира. 5 січня 2015 року
Українські військовослужбовці на військовій базі біля Житомира. 5 січня 2015 року

Мобілізованих навчатимуть ветерани АТО, найбільш досвідчені

20 січня в Україні розпочалася чергова – вже четверта – черга мобілізації. За планами Міністерства оборони, мобілізовані українці навчатимуться 26 днів, після чого їх розподілять по військових частинах для виконання бойових завдань. У тому числі в зоні проведення антитерористичної операції.

Як розповів Радіо Свобода голова Київського міського військкомату Володимир Кидонь, наразі повістки отримали вже понад тисячу киян. Мобілізувати будуть насамперед тих, хто вже має бойовий досвід та військову спеціальність. Вони служитимуть, поки президент не підпише наказу про демобілізацію – визначеного терміну служби немає.

«Набагато цікавіші нам ті громадяни, які проходили службу, мають військово-облікові квитки, перебувають на обліку у військових комісаріатах. Забуто є щось, але вже є навики, які неможливо повністю забути, їх треба просто відновити»,наголосив військовий комісар.

Вишколюватимуть бійців ветерани АТО

Комісар визнав помилки попередньої мобілізації та закликав посилити відповідальність за ухилення від мобілізації. За його словами, минулого року київські військкомати передали в міліцію та прокуратуру документи про сотні ухильників, але жодного судового рішення так і не було. Щодо навчання мобілізованих, воно переходить на інший рівень – готувати бійців будуть ветерани, зазначає полковник Кидонь.

«Керівництвом Збройних сил, Міністерством оборони визначено, що найдосвідчених, які вже мають досвід бойових дій, які пройшли АТО, які отримали поранення чи контузії, направити до навчальних центрів для того, щоби люди надавали практичне навчання для військовозобов’язаних, яких призвали за мобілізацією», – повідомив полковник.

Минулого року підготовка мобілізованих залишалася доволі великою проблемою. Як розповів Радіо Свобода боєць 42-го окремого мотопіхотного батальйону Дмитро, мобілізованих з першої черги нічому не навчали, але тримати оборону в них вдається.

«Першу хвилю нічому не навчали. Перша хвиля мала просто стримувати те, що відбувалося. Вчилися самі в себе. Я сподіваюсь, що до четвертої хвилі хлопців хоча б півтора-два місяці навчатимуть на нашому досвіді», – говорить він.

За словами Дмитра, навчатись військовій справі не так і важко – зробити піхотинця можна за два тижні. «Це ж не на комп’ютері малювати», – жартує солдат.

Із хоробрих бійців треба робити офіцерів – комбат «Дніпро-1»

Юрій Береза
Юрій Береза

На проблемі недостатньої підготовки наголошував і командир полку спецпризначення «Дніпро-1», майор Юрій Береза. Протягом минулого року він не побачив, щоб військовослужбовців почали краще готувати. Він також наголосив, що Міноборони мало б відзначати тих мобілізованих, які проявили себе на полі бою та робити з них офіцерів.

«Немає значення, контрактний чи мобілізований. Це люди, які зарекомендували себе на передовій. Це люди, які в складні часи, наприклад, командир роти відмовився командувати, а командування бере на себе рядовий чи сержант. Він достойний бути офіцером»,– заявив майор МВС.

Краще готують деяких бійців добровольчих батальйонів. Зокрема наприкінці минулого року 60 бійців батальйону «Донбас» пройшли школу американських сержантів. За словами одного з них, за позивним Тархан, навчання було комплексним – і стрілецька зброя, і тактичні заняття, і керування бронетехнікою.

«За півтора місяці це достатньо важко опанувати, але основи отримали, розуміння того, що ми робимо – в нас є», – наголосив боєць.

Тархан брав участь у бойових діях від самого початку літа, був поранений в Іловайську. Він також розповів Радіо Свобода, що у порівнянні з навчанням у Нацгвардії школа сержантів була більш ретельною та спрямованою на результат.

Відпускати додому мобілізованих із перших черг керівництво армії обіцяє поступово – з березня по травень. До цього часу їм повинні підготувати заміну.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG