Доступність посилання

ТОП новини

Львівська ОДА змушує школи звітувати про допомогу бійцям АТО


Українські військовослужбовці на бронетранспортері у Краматорську. Грудень 2014 року. Ілюстраційне фото
Українські військовослужбовці на бронетранспортері у Краматорську. Грудень 2014 року. Ілюстраційне фото

«Існує багато проблем бюрократизації навіть гарних ідей, це викликає спротив людей» – Гриневич

Львів – Департамент освіти та науки Львівської обладміністрації попросив дирекції шкіл прозвітувати про підтримку бійців АТО. Така ініціатива чиновників спричинила шквал обурення у соціальних мережах. Хто конкретно вигадав чергову звітність і чи зобов’язані школи це виконувати, адже допомагають армії на волонтерських засадах?

Департамент освіти та науки Львівської обласної держадміністрації видав лист 15 січня цього року і вже наступного дня до 15-ї години дирекції шкіл мали прозвітуватись про підтримку учнями та педагогами бійців АТО. Однак звіт мав бути надісланий у вигляді таблиці. Слід було повідомити про суму коштів, зібраних учнями та вчителями для потреб АТО, кількість теплих речей, продуктів, маскувальних сіток, які виготовляли школярі, про іншу допомогу, а також потрібно було вказати, скільки малюнків, які намалювали учні для воїнів.


Звітність для патріотизму

У департаменті освіти та науки заявили Радіо Свобода, що лист був ініціативою чиновників цієї структури. Начальник департаменту Олександра Небожук, яка є депутатом Львівської облради з фракції ВО «Свобода», пояснила Радіо Свобода, що її лист не є обов’язковим для виконання, мовляв не для звітності, а демонстрації патріотизму, щоб інші брали приклад.

Це для того, щоб показати прекрасні і яскраві приклади учнівських і педагогічних колективів у співпраці з військовими і допомозі воїнам АТО
Олександра Небожук

«Це стосується виключно публічної інформації, щоб розповсюдити в ЗМІ, для того, щоб показати прекрасні і яскраві приклади учнівських і педагогічних колективів у співпраці з військовими і допомозі воїнам АТО. Будь-який збір у школах, у державних установах має носити публічний характер, громадськість має знати», – каже Олександра Небожук.

Цілковито нічого не знав про ініціативу підлеглих заступник голови Львівської ОДА з гуманітарних питань, позафракційний Юрій Підлісний. Із текстом листа, каже, його попереднього не ознайомили.

«Це не була моя вказівка. Я можу підозрювати, що це було, бо раніше було таке прохання, щоб ми знали, скільки від Львівської області було перераховано коштів для військових, можливо у цьому контексті було», – говорить посадовець.

Однак навіщо обласній адміністрації знати, скільки малюнків намалювали діти? На це запитання не мав відповіді заступник. Оприлюднений у соціальних мережах лист департаменту про звітність спричинив шквал коментарів, переважно обурливих. Серед дописувачів є батьки школярів і викладачі. Таку ініціативу львівських чиновників люди називають совковістю, взагалі не розуміють як звітність посилить почуття патріотизму серед школярів.

Міністерство рекомендує

Павло Полянський
Павло Полянський

Наприкінці року Міністерство освіти і науки розіслало обласним департаментам освіти лист на восьми сторінках «Про методичні рекомендації з патріотичного виховання», в якому, зокрема, вказують, як у навчальних закладах слід посилити національно-патріотичне виховання дітей та учнівської молоді. Документ підписаний заступником міністра Павлом Полянським. Тому дехто припускає, що звітності вимагало, можливо, й міністерство.

Лілія Гриневич
Лілія Гриневич

Однак із цим радянським методом звітності варто давно покінчити, такої думки дотримується більшість дописувачів соціальних мереж. Про бюрократичні проблеми у галузі освіти наголошує і народний депутат Лілія Гриневич, голова парламентського комітету з питань освіти.

Існує багато проблем бюрократизації навіть гарних ідей, коли це наштовхується на бюрократизацію, це викликає спротив людей
Лілія Гриневич

«Існує багато проблем бюрократизації навіть гарних ідей, коли це наштовхується на бюрократизацію, це викликає спротив людей», – каже парламентар, яка пообіцяла ознайомитись із листом львівського департаменту.

За словами Лілії Гриневич, загалом у країні має змінитись концепція військово-патріотичного виховання, бо сусідом є держава-агресор. Тому у школах потрібно покращити викладання історії України, виробляти критичне мислення у дітей щодо аналізу подій, навчити школярів надавати допомогу. І саме українські герої, які захищають нині країну, мають якомога частіше бувати у школах і спілкуватись з молоддю. Бо їхня позиція – це найкращий приклад патріотизму.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG