Доступність посилання

ТОП новини

Україна визнає лише лінію розмежування на 19 вересня – МЗС


Порушення питання про перегляд лінії розмежування ставить під загрозу всі Мінські домовленості, а Україна й надалі визнає лише лінію дотику станом на 19 вересня, зафіксовану у Мінському меморандумі. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у вівторок, 20 січня, відповідаючи на запитання Радіо Свобода про позицію України щодо пропозиції Володимира Путіна визнати «фактичну лінію контакту».

«Ми маємо зрозуміти, як ми розробимо детальний план повернення до лінії дотику від 19 вересня», – сказав Клімкін.

Він наголосив, що у проходженні лінії дотику від 19 вересня «ніякого аеропорту немає».

Президент Росії Володимир Путін у листі до президента України Петра Порошенка запропонував, щоб і Україна, і сепаратисти припинили вогонь і відвели важкі озброєння, «виходячи з фактичної лінії контакту».

МЗС Росії заявило 18 січня, що аеропорт міста Донецька, згідно з Мінськими домовленостями, повинен бути переданий під контроль сепаратистів.

Згідно з Мінським протоколом від 5 вересня та Мінським меморандумом від 19 вересня, лінія контакту мала бути встановлена відповідно до тих позицій, які займала кожна зі сторін станом на 19 вересня. Українська сторона на той момент Донецький аеропорт контролювала. У тексті Мінського протоколу та Мінського меморандуму не вказано, що Донецький аеропорт має перейти до незаконних збройних угруповань.

XS
SM
MD
LG